Şair aşık ve ozan arasındaki farklar
Şair, aşık ve ozan unvanları her ne kadar aynıymış gibi görülse de aslında üçü de birbirinden farklı kavramlardır. Şair de ozan da aşık da gönüllerinden gelenleri dillendirirler. Üçü de doğa, insan, canlılar, aşk, toplumsal olaylar gibi konuları konu edinirler. Bu üç kavram da aslında Türk kültürünün edebiyatına girmektedir. Aşık ve ozan halk kültüründe anılırken şair daha çok edebiyat yani şiir kültüründe geçmektedir.
Kafiyeli, düzenli bir şekilde dörtlükler halinde şiir yazan kimselere Şair adı verilir. Şiirler genellikle yazılı eserlerdir.
Sazı ile birlikte sevdası uğruna şarkılar söyleyen kimselere Aşık adı verilir. 12. ve 13. yüzyıllarda yaşamış olan Ahmet Yesevi, Yunus Emre Aşık olarak örnek gösterilebilir.
Şair olarak adlandırılsalar da şiirleri sesli olarak seslendiren kişilere Ozan adı verilir. Seslendirdikleri şarkıları sazları ile söylerler.
Gerçekleri yazıp seslendiren kişilere Aşık yani Ozan adı verilir. Saz eşliğinde söyleyen kişilere saz şairi saz olmadan seslendirenlere ise Halk Şairi adı verilir.