Orta Kulak İltihabı

Akut orta kulak iltihabı, ona kulakta oluşan bir bakteriyel enfek­siyon sebebiyle oluşur. Virüslerin de rolü olabilir. Belirtileri ani kulak Jf ağrıları, sızı, ateş, genellikle hasta olma ve sinirli olma hissi şeklin­dedir. Bazen, üst solunum yolu, sinüs ya da boğaz enfeksiyonuda sebep olabilir. Akut orta kulak O iltihabının komplikasyonu kulak (Qc zarının delinmesi (kulaktan kan ve cerahat gelir), mastoidit (kulağın yanındaki kemikte oluşan enfek­siyon, kızarıklığa ve sancılı şişmeye sebep olur) veya menenjittir.

Mastoidit ve menejit nadiren görülen komplikasyonlardır. Bunula beraber, her ikisi de hemen hastaneye kaldırılmayı gerektirir ve mastoidit ameliyatı gerekli olabilir. Kulak zanndaki delinme, orta kulaktaki basıncın serbest kalmasını sağlar ve ağrıyı hafifletir; genellikle birkaç gün içinde de iyileşme gerçekleşir.

tonsil3

Akut orta kulak iltihabının tedavisinde, kulak damlalan biçiminde, değişik antibiyotikler kullanılır. Dekonjestan ve antihis taminik ilaçların, enfeksiyonun ilerlemesini etkilediği kanıtlan­mamış olsa da, allerjik ve nazal konjesyon belirtisi olan hastaların daha rahat hissetmelerini sağlarlar. Akut orta kulak iltihabında, antibi­yotik tedavisi etkili olmazsa; bir bisturi ya da enjektör yardı­mıyla, kulak zarına bir delik açılır ve enfekte olmuş sıvının kulak kanalının dışına akıtılması sağlanır.

Orta kulak iltihabının bazı çocuklarda nüksetme eğilimi vardır. Çocuğunuz 6 ay ve daha az bir zaman içinde, üç veya daha fazla iltihaplanma yaşarsa; iltihap­lanmanın altmda yatan başka sebeplerin araştırılması faydalı olacaktır. Çevresel allerji yapan maddeler, gıda allerjileri (süt gibi), bağışıklık zayıflığı büyümüş lenf bezleri, kronik sinüzitler, sigara içilen ortamda bulunmak ve diğer sebepler, nükseden enfeksiyon­lara daha fazla maruz kalınma­sına sebep olur.

Orta kulak iltiha­bına yol açan iki bakteriye karşı bağışıklık kazanmak, yardımcı olacaktır: Streptokok pnömokok ve haemofil grip.Nükseden enfeksiyonların altında yatan herhangi bir sebep bulmazsa, çocuğunuzun doktoru, birkaç hafta veya ay sürecek, düşük dozlu, günlük antibiyotik önerebilir. Antibiyotik tedavisi başanlı olmazsa, doktor, kulak zarından tüplerin sokularak orta kulakta biriken sıvının boşaltılma­sının sağlanmasını önerebilir.

Sızıntılı orta kulak İltihabı,akut orta kulak iltihabındaki gibi enfeksiyonlu belirtiler olmadan, orta kulakta sıvı bulunmasıdır. Çok sıklıkla, bu iltihap, akut enfeksiyon temizlendikten sonra oluşur, ancak sıvı kalmaya devam eder. Diğer nedenler, damak yangı, soğuk alma ve basınç travması sebebiyle östaki borusunun zayıf çalışmasıdır.

Tedaviden bir ay sonra, akut orta kulak iltihabı olan çocuk­ların % 40’ında orta kulakta sıvı bulunur; tedaviden üç ay sonra % 10’unda sıvı bulunur. Sıvı 2-3 ay boyunca kalmaya devam ederse, ve antibiyotik kullanılmamışsa, önerilebilir. Kortikosteroid ilaçlar da yazılabilir.

Israrlı akıntının sebep olduğu en büyük sorun, işitme kaybıdır. Küçük bir çocukta, işitme kaybı, konuşmada gecikme ve dilin gelişmemesi sorununa yol açar. Çocuğunuzun iki kulağında sıvı, 3 ay boyunca kalırsa; ya da tek kulakta 6 ay kalırsa, havalandırma tüpleri konulabilir.
Kronik süpüratif orta kulak iltihabı, 6 hafta ya da daha uzun bir süre, kulaktan sızıntı olmasına sebep olur. Kolesteatonı olması ihtimali de vardır. Sızıntıyı tedavi eetmek için doktorunuz, antibi­yotik ve kulak damlası yazabilir. Tedavi başansız olursa, damar içi antibiyotik uygulaması, odyogram ve bilgisayarlı tomografi taraması istenebilir. Sorun ısrar ederse, ameliyat önerilebilir.

Otoskleroz

Otoskleroz, orta kulak kemikle­rinde ya da iç kulağı çevreleyen kemikte, anormal türde kemik büyümesinin oluşması halidir. Bu anormal kemik, hassas orta kulak kemiklerini etkilediği zaman, bunları hareketsiz kılar. Titreşimyapamazlar, bu nedenle sesi iletemezler. Anormal kemiğin en sık geliştiği bölge, üzengi kemiğidir. İşitme kaybının sebebi, sertleşmiş üzengi kemiğinin titreşim yapamaması ve ses dalga­larını kulak kanalından iç kulağa geçirememesidir. Otosklerozun kalıtımsal olma eğilimi vardır ve erkeklerden çok kadınlarda görülür.