Boğaz Ağız Ve Gırtlak (Hançere)

Ağız, tat almanıza imkan sağlar verir. Koku gibi, tat da, yediğiniz yemekteki madde­lerin, dilinizde bulunan milyon­larca sinir ucunu tetiklemesi sonucu oluşan histir.Elektriksel içtepiler, tat hissini üreterek dilden beyne gider. İnce bir boru olan, östaki borusu, burnun ve kulağın arkasından geçer. Bu boru, orta kulağa havalandırma sağlar ve normalde kapalıdır. Burun delikleriniz, esnerken ya da üflerken açılır, bazen kulak­larınızda patlama veya hışırtı hissi verir sanki hava kulağınıza giriyormuş gibi.

Değişik mikro­organizmalar bu tüpte hareket edebilir ve enfeksiyona sebep olabilir. Alerji ya da soğuktan, burun ve boğazın yüzeyi şişerse, östaki borusu tıkanabilir. Bu durum, kulak enfeksiyonu riskini burun direğinin (kemikten ve kıkırdaktan oluşan bir katman) ayırdığı, 2 burun deliğinden oluşur. Burundan gerçekleşen her geçiş, kafanın bu tarafın­daki dört sinüse açılır. Burun bize koku alma hissini verir ve hava yoluyla içimize soluduğumuz havadan geçen yabancı maddeleri, filtreler ve dışarı atar. Küçük dil yiyecek ve içekleri yemek borusuna yönlendirir. Ses telleri seslendirmeye imkan sağlar, buna konuşma, bağırma, şarkı söyleme ve fısıldamak dahildir.

Kulak Burun Boğaz

Farklı amaçlara hizmet etseler de, kulak-burun-boğaz, fiziksel olarak birbirleriyle çok yakın bir bağ içindedirler. Aile hekimleri, KBB sorunlarının birçoğunu tedavi edebilmektedirler ancak bazen bir uzman yardımına ihtiyaç duyul­maktadır. Otolarengolojistler, kimi zaman kulak-burun-boğaz (KBB) doktoru olarak adlandırılırlar, kulak-burun-boğaz hastalıklarını tedavi eden, ameliyatlannı yapan uzmanlardır.

kbb


KULAK

Thomas Edison gibi büyük bir mucitten, duymak için bir makine tasarımı yapması istendiği zaman, icadının kulağımız kadar zeki olması beklenemezdi. Dış, orta ve iç kulak birlikte çalışır ve ses dalgalanın elektriksel içtepilere dönüştürüp, ses mesajlannı beyne iletir. Ses dalgaları dış kulaktaki kulak kanalım kateder ve kulak zarına çarparlar, bu da üç küçük kulak kemiğinde çekiç (malleus), örs (incus) ve özengi (stapes) titreşim yaratır. Bu titreşimler, minik lifleri büker, bu lifler iç kulağın içinde bulunan, salyangoz şekilli bir organ olan kulak salyan­gozunda uzanmışlardır.Lifler bükülünce, ses dalgası titreşimlerini elektriksel sinyallere dönüştürür ve salyangoz sinirini katederek beyne ulaşır; burada ses perdesi ve ses şiddeti olarak algılanırlar.

Kulaklar, aynca denge hissinizi korumaya yardımcı olur. Kulak salyangozunun yanında, iç kulak, labirente benzer bir bölüm barın­dırır. Bu bölüm, iç kulak boşluğu, aküle (kesecik) ve üç yanm-daire kanaldan oluşur. İçkulak boşluğu ve kesecik beyne, hareketsiz halde olan vücudun pozisyonu hakkında bilgi verir; yanm-daire kanallar ise vücudu hareket halinde takip ederler. Her üç organ, sıvı ve çok ince lifler ihtiva eder, vücudun Kulak, dışarıdan gelen ses dalagalarını duymanızı sağlar. Kulağın üç bölümü-dış-orta-iç kulak-birlikte çalışarak, ses dalgalarını elelktriksel iç tepilere dönüş­türüp ses mesajlarını beyne iletirler. Kulak, ayrıca, denge hissinizde anahtar bir görev üstlenmiştir.pozisyonu değiştikçe, sıvı devreye girer ve lifleri özel bir hatta hareket ettirir. Beyniniz, pozisyo­nunuzu, vestibüler sinirin gönder­diği elektrik sinyalleri sayesinde, bilir. Bu sinyaller, liflerin hareket­leriyle meydan gelir. Vestibüler sinir ve salyangoz siniri, birlikte, sekizinci beyin sinirini oluştururlar

Kulak Çınlaması

Kulak çınlamasının sebebi, östaki borusundaki veya kulağınızdaki rahatsızlıklar ya da alt sebepler olabilir (allerji, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı ve kansızlık gibi).

Enfeksiyona bağlı işitme kaybı, kulak kiri ya da yabancı bir nesneyle kulak kanalının tıkanması gibi sebepler de kulak çınlamasına yol açabilir. Başta veya boyundaki hasarlar ya da aspirin ve nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar, antibiyotikler ve sakinleştiriciler de kulak çınlama­sına sebep olabilir.

Tıkanma, kulak çınlamasına sebep olmuşsa, tıkanmaya sebep olan etkeni oradan çıkarmak, genellikle durumu çözer; bir kulak enfeksiyonu tedavisi de genel­likle çare olur. Sebep bilinmi­yorsa, kendi kendinize uygulaya­cağınız yardımcı tedbirler çınla­mayla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Bu tedbirler, şiddetli gürültüye maruz kalmaktan kaçınmak, tansiyonunuzun normal seviyede olduğundan emin olmak tuz kullanımını azaltmak ve kan dolaşımını düzgünleştirmek için egzersiz yapmak şeklindedir.

kulak_tikayan_kadin
Bazı insanlar, gürültüleri diğer seslerle perdeler, “beyaz gürültü” bantlan (bütün frekansları içeren ses dalgası) veya saat tiklemesi gibi devamlı sesler. İşitme cihazı kullanılması, çevredeki sesleri yükselterek kulak çınlamasının perdelenmesine yardımcı olur.

Konumsal Vertigo
Vertigo, kulaktaki dengeyi kontrol eden kısmındaki bozukluğun sonucu olarak, etrafınızdaki nesne­lerin döndüğü hissini yaşamanız ya da dönme hissini yaşamanız durumudur. Konumsal vertigoda (tıbbi olarak iyi huylu paroksismal postural vertigo olarak bilinir) kafanızı geriye doğru eğdiğinizde ya da sırt üstü yattığınızda aşın bir dönme hissedersiniz. Böyle bir vakada, gözleriniz, kontrolünüz dışında bir taraftan diğer tarafa doğru hareket eder. Konumsal vertigo, sebep olan konumu korumanıza rağmen, genellikle bir dakika sürer.

Konumsal vertigo, damar sertliği, ilerleyen yaşa bağlı olarak kulak kanalı hasan, orta kulak iltihabı, iç kulak kanalı iltihabı kafada oluşan hasarlar ya da kulak ameliyatından dolayı oluşa­bilir. Ayrıca, multipl skleroz ya da viral bir enfeksiyonun da belirtisi olabilir.

Konumsal vertigo sorununuz varsa, doktorunuzu görünüz. Sıklıkla, atağa sebep olan vücut pozisyonundan kaçınmanız yegâne tedavidir. Doktorunuz, başınız ve boynunuzla ilgili bazı hareketler önerebilir, bunlara, kanalı yeniden konumlandırma harketleri adı verilir ve iç kulak yapılarını hizalar ve sersemlik hissini hafifletir. Alternatif olarak, dengenizi iyileştirmek için fizik tedavi de önerilebilir.

Dış Kulak İltihabı

dıs kulak

Dış kulak iltihabı genellikle kulak kanalına su girmesi sonucu oluşur. Belirtiler arasında kaşıntı, şişme, ağrı ve kulak kanalını tıkama riski olan sarı cerahat akıntısı vardır. Bir süre sonra, ağnya yol açar ve enfeksiyon kulağın diğer kısımlarına da sıçra­yabilir. Bu belirtiler varsa, dokto­runuza gidiniz. Şeker hastalarında dış kulak iltihabından kaynaklanan çok ciddi enfeksiyonlar gelişe­bilir ve belirtiler görülür görülmez, doktorlarına müracaat etmelidirler.

Doktorunuz kulağınızı, otoskop adı verilen bir görme aletiyle inceleyecek ve ilaç yazacaktır, ilaçlar genellikle kulak damlası şeklindedir. Antibiyotikler genellikle bakteriyel enfeksiyon­ları temizler, mantar önleyici ilaçlar mantarı öldürür ve iltihap önleyici ilaçlar da şişmeyi azaltır. İltihabın temizlenmesi döneminde ki, bu dönem bir hafta içinde oluşur, kulağınızda nemlenme olmaması önemlidir. Suyu kanalın dışında tutmanın (örneğin duş alırken) en iyi yöntemi, vazelinle kaplı bir pamuk kullanmaktır. Duştan sonra pamuğu çıkartın ve kulağınızı havalandırın.

Bebek Kulağı ve Bebek Kulak Hastalıkları

Yenidoğanda ve ilk 2-3 ayda, aniden kağıt hışırdatma gibi bir ses çıkarılmasıyla çocuğun hareket ederken veya emerken durması, işitebildiğim kanıtlar. 4-5 aylıktan sonra baş, sesin geldiği tarafa çevrilir. Çocuğun işitemediğinden kuşku duyuluyorsa, dış kulak yolunun gliserine batırılmış bir pamuk fitil veya küret ile temizlenmesi, bazen de şırınga ile yıkanması ve işitme testinin tekrarlanması gerekir. Temizlenme süresinde dış kulak yolunun tahrişi ile 1-2 damla kan görülebilir. Ağır zekâ geriliğinde, çocuk işitmiş olmasına karşın tepki göstermeyebilir.
Otoskop ile kulak zarının gözlenmesi, kapsamlı muayenenin bir bölümüdür. Çocuk annenin kucağında, başı tesbit edilerek oturtulur. Küçük sütçocuklarmda muayene çocuk masada yüzükoyun ve başı bir tarafa dönük olarak da yapılabilir.

Yaşa uygun büyüklükte spekulum kullanılır. Sütçocuğunda kulak sayvanı arkaya ve yukarı çekilir. Kulak zarının görülebilmesi için dış kulak yolunun kulak kirinden (cerumen) temizlenmesi gerekebilir. Kulak kanalında hiperemi, kanama, fronkül gibi patolojik değişimler olup olmadığı gözlenir. Normalde kulak zarı kabarık değildir. Gri-pembe renkte buzlu cam görünümündedir.

Ağlama, aksırma, sümkürme gibi durumlarda konjesyon nedeniyle kulak zarı koyu pembe görünüm alabilir. Kulak zarının kabarık ve opak olması, renginin hiperemik veya sarımtırak görülmesi genellikle otitis media işaretidir.