İşitme Kaybının Önlenmesi

Size ağrı veren, kulağınızda çınlama yapan, geçici işitme kaybına sebep olan seslerden kaçının. En sık karşılaşılan ses kaybı sebebi, silah sesi, tüfek sesi gibi. Etkilenen kulak, genellikle tüfeğin durduğu omuzun ters tarafında bulunan kulaktır, tüfeğin bulunduğu taraftaki kulak, bir şekilde tüfeğin dipçiği tarafından korunur.

Aşırı boyutta yoğun sesler, iç kulaktaki lif hücrele­rini üzerlerinde bulunduğu bezlerden söker; hücre­leri öldürür ya da kalıcı olarak hasar verir. Çok ağır bir ses iç kulağa zarar verirken, 85 desibelin üzerin­deki sürekli gürültü çok daha tahrip edici olabilir. Birçok iş ortamı, uzun süreli yüksek sese maruz kalmayı gerektirir, elektrikli dokuma tezgahları, kaynak makineleri, elektrikli testereler, kaya delgi tabancaları gibi. İnşaat sahalarında kullanılan büyük makineler ve araçlar ya da askeri işlemlerde yükses ses üretilir, uçağın çıkarttığı ses gibi. Ev ve bahçe­lerde kullanılan makineler, elektrikli aletler, elekt­rikli süpürgeler, zincir testereler ve kimi mutfak aletleri gürültülü olabilir.

Yüksek sese sürekli olarak maruz kalıyorsanız, yüksek desibel seviyesini daha alçak seviyelere indiren kulak tıkaçları ya da kulak koruyucular kulla­nınız, ayrıca düzenli olarak, duymanızı kontrol ettirmek için doktorunuza gidiniz. Erken saptama ve tedavi daha ileri işitme kayıplarını önler. İşitme kaybınız, işe bağlı gürültüden olursa, işvereninizden gürültüden koruyan donanım talep edebilirsiniz.kadar ilaçlara, önerilen dozda devam edin. Bolca sıvı için, ancak alkol, kafein ve tütünden kaçının.

İniş sırasında uyanık durun bu suretle kulaklarınızdaki basıncı eşitleyebilirsiniz. Basınç hissettiğinizde, esnemek, sakız çiğnemek, şeker emmek ve yutkunmak östaki borusunu açmaya yardımcı olacaktır. Bu önlemler yardımcı olmazsa, kulaklarınızı açmak için Valsalva manevrasını deneyin. Nefes alın, ağzınızı kapatın ve hafifçe burnunuzu, hava çıkmasına izin vermeden açın. Kulaklarınız açılınca durun. Aşırı güç kullan­mayın; bu kulak zarınızın patla­masına yol açabilir.Uzun saatler boyunca süren ciddi ağnlannız varsa veya kulakalrınızdan kan ya da sıvı geliyorsa, hemen doktorunuza müracaat edin. Aynca, başka daha hafif belirtiler varsa veya barotravma birkaç günden fazla devam ettiyse, doktorunuzu görün.