Nezle

Virüsleri, size doğru öksüren ya da hapşıran birinden gelen tükürüklerden de kapabilirisiniz. Nezle virüsü, vücudun dışında 3 saatten fazla yaşayabilir.Kemoterapi aldığı için ya da HIV virüsü taşıdığı için bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler, nezleye karşı daha açıktırlar.

Çocuklar, ardarda nezle olurlar zira nezleye sebep olan virülere karşı bağışıklık kazanmamış­lardır. Antibiyotikler nezleyi geçir­mezler zira virüslere karşı etkili değildirler. Hatta antiviral ilaçlar dahi nezleye sebep olan virüsleri öldüremezler.

SEMPTOMLAR
Herkes nezlenin belirtilerinin neler olduğunu bilir ancak neden bu belirtilere sahip olduğunu bilemez. Genel anlamda, belir­tiler, viral atağa, vücudun karşı koyma şeklidir. Mukoza, virüsü tuzağa düşürmek için üretil­miştir. Öksürmek ve hapşırmak, mukozayı dışan atar. Belirtiler, enfeksiyondan 2-3 gün sonra başlar. Bunlar, hapşırma, kuru öksürük, göz yanması, boğaz kaşınması, baş ağnsı kulak ve sinüs rahatsızlığı, yorgunluk, düşük ateş, burun akması, geniz tıkanması ve ses kısılmasıdır. Nezle olanların çoğu 5 gün içinde iyile­şirler. Nezle olan her yüz kişiden sadece biri ya da ikisinde sinüzit veya kulak iltihabı gibi komplikas-yonlar gelişir.

nezle16


TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Nezlenin tedavisi yoktur. Parase-tamol veya aspirin (Reye sendromu sebebiyle, 20 yaşın altındakiler aspirin almamalıdırlar) baş ağrısını ve bazı ağrı hislerini hafifletir. Nezleyi sorun etmeyin ve yeteri kadar dinlenmeye çalışın. Dekonjestan ilaç olan psödoefedrin (birçok soğuk algınlığı ilacının bileşenidir) kan damarlarının büzülmesini sağlar ve nefes almayı kolaylaştırmak üzere üst solunum yolundaki tıkalı geçiş­leri açar.

Dekonjestan ilaçlar ayrıca, ufak bir risk de olsa, kulak ya da sinüs enfeksiyonu riskini azaltır ancak kalp atışlarının hızlanması ve jykusuzluk gibi yan etkileri vardır.Dekonjestan ilaçlı, reçeteyle satılmayan burun damlalan da yardımcı olur fakat bunları 5 günden fazla kullanmamalısınız zira, uzayan kullanım, belirti­leri daha da kötüleştirir. Reçeteyle satılan, ipratropyum isimli ilacın burun damlası da vardır ve belirti­lerin hafiflemesine yardımcı olur.

Bu ilaçları almadan önce doktorunuzla kontrol ediniz. (Özellikle başka ilaçlar da kullanı­yorsanız ve yüksek tansiyon, göz tansiyonu, idrar yolu sorunları, şeker, kardiyovasküler sorunlar ya da hipertiroid sorunlarınız varsa.)Soğukalgınlığınızı aile bireyle­rine veya iş arkadaşlarınıza bulaş­tırmamanın pratik önlemleri, elleri­nizi sık-sık yıkamak, öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı bir mendille kapamak (kullandıktan hemen sonra mendili atmalı­sınız), gözlerinize dokunmamaya çalışmak, mutfak ve banyodaki yüzeyleri temiz tutma hususunda titiz olmaktır.