Menier Hastalığı ( Bir İç Kulak Hastalığı )

Menier hastalığı, iç kulakta sıvı birikmesinin sonucu olarak meydana gelir. Doktorlar, sıvının hangi sebeple birikti­ğini bilmemektedirler. Aşırı sıvı ve iç kulaktaki hassas çeperlerin hasar görmesi sebebiyle, denge merkezi beyne karışık sinyaller gönderir, bu da vertigoya ve dengesizliğe sebep olur.

vertigoxz0

SEMPTOMLAR
Menier haastalığının belirti­leri dramatik olabilir. En kötü belirti vertigodur, bazen berabe­rinde bulantı ve kusma da olabilir. Vertigo dakikalar hatta saatler sonra sona erebilir ve akabinde günler sürebilecek bir dengesizlik hissi yaşanır. Etkilenen kulakta basınç ve uğultular duyabilir­siniz. Ufak dereceli işitme kaybı sıradandır. Gelir ve gider; bazı kişilerde kalıcıdır. Ciddiyet derecesi ve süresi değişken olacak şekilde bir ya da daha fazla belirti atakları yaşayabilirsiniz; hasta­lığı başkalarından farklı olarak yaşayabilirsiniz. Bazen belirtiler sık ve çok rahatsız edici olurlar ve haftalar ya da aylar sürer sonra neredeyse tamamen aylar ya da yıllar boyu kabolur.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Doktorunuz vertigoyu önlemek için ya da bulantı ve kusmayı hafifletmek için ilaçlar yazsa bile, Menier hastalığının tedavisi yoktur. Sıvı tutulumunu (bu sıvı iç kulakta oluşur) azaltmak için idrar sökücü ilaçlar da yazılabilir. Etkisi kanıt­lanmamış olmakla beraber, tuz, nikotin, alkol ve kafein tüketiminin azaltılması zaman zaman tavsiye edilir.

Vertigo ataklarını durdu­racak veya azaltacak birçok ameliyat türü vardır, bu ameliyat­ların başanlı ya da başarısız olma dereceleri değişiklik arz eder. En başanlı ameliyatlar, yıkıcı ameli­yatlardır yani amaç kulak içindeki yapıyı yıkmak (sağırlıkla sonuç­lanır) ve vertigoyu durdurmaktır. Bu ameliyatlar genellikle, ciddi baş dönmesi yaşayan insanlara ve etkilenen kulağı duymayan ya da çok az duyan kişilere yapılır.
Seçici vestibül siniri kesimi adı verilen ameliyat sırasında, cerrah, vücudun denge sinyalini iç kulaktan beyne gönderen siniri keser. Ameliyat sırasında, sinire ulaşmak için, siniri çevreleyen kemiğin bir kısmının alınması gerekir.

Endolenfatik sönt adı verilen yeni bir cerrahi uygulamada, iç kulakta açılan küçük bir delikten fazla sıvının dışarı boşalması sağlanmaktadır. Bir başka yaklaşım ise kulak zan yoluyla, iç kulağa gentamisin antibiyotikler veya streptomisin damlatmaktır; bu ilaçlar denge organını (ve beyne gönderdiği kanşık sinyalleri) tahrip ederken işitmeyi korur.