Kulak Çınlaması

Kulak çınlamasının sebebi, östaki borusundaki veya kulağınızdaki rahatsızlıklar ya da alt sebepler olabilir (allerji, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı ve kansızlık gibi).

Enfeksiyona bağlı işitme kaybı, kulak kiri ya da yabancı bir nesneyle kulak kanalının tıkanması gibi sebepler de kulak çınlamasına yol açabilir. Başta veya boyundaki hasarlar ya da aspirin ve nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar, antibiyotikler ve sakinleştiriciler de kulak çınlama­sına sebep olabilir.

Tıkanma, kulak çınlamasına sebep olmuşsa, tıkanmaya sebep olan etkeni oradan çıkarmak, genellikle durumu çözer; bir kulak enfeksiyonu tedavisi de genel­likle çare olur. Sebep bilinmi­yorsa, kendi kendinize uygulaya­cağınız yardımcı tedbirler çınla­mayla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Bu tedbirler, şiddetli gürültüye maruz kalmaktan kaçınmak, tansiyonunuzun normal seviyede olduğundan emin olmak tuz kullanımını azaltmak ve kan dolaşımını düzgünleştirmek için egzersiz yapmak şeklindedir.

kulak_tikayan_kadin
Bazı insanlar, gürültüleri diğer seslerle perdeler, “beyaz gürültü” bantlan (bütün frekansları içeren ses dalgası) veya saat tiklemesi gibi devamlı sesler. İşitme cihazı kullanılması, çevredeki sesleri yükselterek kulak çınlamasının perdelenmesine yardımcı olur.

Konumsal Vertigo
Vertigo, kulaktaki dengeyi kontrol eden kısmındaki bozukluğun sonucu olarak, etrafınızdaki nesne­lerin döndüğü hissini yaşamanız ya da dönme hissini yaşamanız durumudur. Konumsal vertigoda (tıbbi olarak iyi huylu paroksismal postural vertigo olarak bilinir) kafanızı geriye doğru eğdiğinizde ya da sırt üstü yattığınızda aşın bir dönme hissedersiniz. Böyle bir vakada, gözleriniz, kontrolünüz dışında bir taraftan diğer tarafa doğru hareket eder. Konumsal vertigo, sebep olan konumu korumanıza rağmen, genellikle bir dakika sürer.

Konumsal vertigo, damar sertliği, ilerleyen yaşa bağlı olarak kulak kanalı hasan, orta kulak iltihabı, iç kulak kanalı iltihabı kafada oluşan hasarlar ya da kulak ameliyatından dolayı oluşa­bilir. Ayrıca, multipl skleroz ya da viral bir enfeksiyonun da belirtisi olabilir.

Konumsal vertigo sorununuz varsa, doktorunuzu görünüz. Sıklıkla, atağa sebep olan vücut pozisyonundan kaçınmanız yegâne tedavidir. Doktorunuz, başınız ve boynunuzla ilgili bazı hareketler önerebilir, bunlara, kanalı yeniden konumlandırma harketleri adı verilir ve iç kulak yapılarını hizalar ve sersemlik hissini hafifletir. Alternatif olarak, dengenizi iyileştirmek için fizik tedavi de önerilebilir.