HÜNNAP MEYVASI

Zizyphus jujuba Miller (Rhamnaceae) türünün olgun meyvalarıdır. Bu tür 2-8 m yükseklikte, dikenli bir ağaçtır. Meyvası 1.5-3 cm uzunlukta, olgunlukta koyu kırmızı veya siyahımtırak renkli ve tatlı lezzetlidir. Yenilen meyvası için bilhassa Batı ve Güney Anadoluda yetiştirilmektedir.

MeyVâlarşçkerler, müsilaj, vitamin C ve pektin taşır.

Bilhassa Arap hekimleri tarafından göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici müshil ve kan temizleyici olarak kullanılmış olan bir drogdur. Anadolunun bazı bölgelerinde (Kayseri) şeker hastalığına karşı da-kullanılmaktadır. Dal kabuğu ve yapraklan kabız ve midevi etkilere sahiptir.

Evliya Çelebi, Karabiga toprağının vasıflarından bahsederken, bu bölgede yetişen Ünnap ağacından şöyle bahsetmektedir (1).

“Beğenilen şeylerden bağ ve bahçelerinde unnap ağacı dünyayı tutmuştur. Unnap meyvası gayet meşhurdur. Bu şehir unnap suyu kutlandıklarında hunmak (boğmaca) ve diğeT boğaz, hastalığı olmazlar”.

Z. lotus (L.j “Lam. “(Yabani hünnap ağ.): 1-1.5 m yükseklikte, dikenli ve zigzag daüı bîr çalıdır. Meyva boyu 10 mm kadardır. Bu türün vatanı Cezayir olmakla beraber Adana bölgesinde bol olarak bulunmaktadır,

.Meyvalan yukarıdaki tür gibi kullanılır