BAL

Apis mellifera L. (Apidae) (Bal arısı) tarafından çiçeklerden alınarak peteklerde biriktirilen bir maddedir. Amele arılar tarafından çiçeklerden alınan nektarda bulunan şekerler arının bal torbasında, arının tükrüğünde bulunan invertaz tesiri ile, inverti şeker haline geçer. Peteklerde toplanan bal, petekten tazyik veya santrifüj etkisi ile (süzme bal) veya eritilerek (eritilmiş bal) ayrılır.

Dış görünüş: Açık sarıdan esmer sarıya kadar değişen renkli, özel kokulu (genellikle anların en çok nektar aldıkları çiçeklerin kokusunu taşır), tatlı lezzetli, taze iken şurup kıvamında ve yarı saydam bir maddedir. Su ve etanoide çözünür. Eterde çözünmez.

Bileşim: Glikoz ve levüloz (% 70-75), sakkaroz (% 2-3), dekstrin ve vitaminler taşır. Bileşimi elde edildiği bölgeye göre değişiklik göstermektedir

Eiki ve kullanılışı: Halk tababetinde çok eski devirlerden beri tedavi edici veya tadlandıncı olarak geniş mikyasta kullanılan önemli bir drogdur

(2,3). Müshil (bir defada 50-100 gr), midevi, besleyici ve kuvvet verici etkilere sahiptir. Mikrop üremesini önleyici (1) ve yara iyi edici Özellikleri de vardır. Boraks (sodyum borat, tenkâr) ile bal karışımı (10 K. boraks, 20 K. su ve 80 K. bal) çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft, ağız ağrısı) karşı başarı ile kullanılır. Bitkisel İnfusyonlann tad-landırılması için infusyon içine % 15 oranında bal konulur.