HORASANI

A. cina Berg. ve santonin taşıyan diğer Artemisia türlerinin çiçek tomurcuğudur. Bu tür, çalı görünüşünde, çok yıllık, küçük bir bitkidir. Türkistan steplerinde yetişir.

Dış görünüş: 1-4 mm uzunlukta, sarımsı esmer veya yeşilimsi esmer renkli tanelerdir. Kâfura benzer kokulu ve acı lezzetlidir.

Bileşim: Uçucu yağ (% 2-3), rezin, artemizin ve santonin taşımaktadır.

Etki ve kullanılış: İyi bir kurt düşürücüdür. Bilhassa barsak solucanlarına ve kurtlarına karşı etkilidir. Yassı barsak parazitlerine (şerit) etkisi çok zayıftır. Bu drog barsak parazitlerini ekseriya öldürmez ve fakat adelelerini felç ederek hareketsiz bırakır. Bu nedenle hareketsiz kalan parazitleri dışarı atmak için bir müshil (Hİntyağı) verilmelidir. Tesir 3 gün sonra görülür. Baş ağrısı ve kusma gibi zehirlenme belirtileri görülünce, drogun alınması bırakılmalıdır.

Kullanılış şekli; infusyon (% 1) günde 3 bardak içilir ve buna 3 gün devam edilir. Toz erginlerde günde 1-5 gr, çocuklarda, 5-10 yaş arasındakilere günde 2-3 gr verilir. İki yaşından küçük çocuklara verilmez. Lezzeti hoş olmadığından bal veya reçel ile karıştırılarak alınır. Çocuklar için aşağıdaki formül uygundur.

Horasani (ince toz halinde) Bal

3gr 30 gr

Horasani bal ile karıştırılır ve elde edilen karışımdan üç gün kahvaltıdan sonra birer çay kaşığı alınır.

Drogun etkili olabilmesi için taze olması gerekmektedir. Hekirftin. tavsiyesine uyularak ve kontrolü altında kullanılması gereken droglardan biridir.

Diğer isimler: Şeyhhorasani, Halep horasanisi, Doğu horasanisi.