Pelvis girimi

Pelvis girimi, pelviş’in büyük pelvis’den küçük pelvis’e intikali eden kısmıdır. Pelvis giriminin şekli, genel olarak oyun kâğıdının 1 kupasına benzer ve enlilemesine ovaldir. Pelvis girimini meydana j getiren hudutlar,, bir düzlem üzerinde bulunmadığından burası-1 bir boşluk şeklinde olup, pelvis girimi boşluğunu meydana getirir. Pelvis giriminin muhtelif kuturları vardır. Bu kuturlar şunlardır:
Ön – arka kutur:
Promontorium’un çıkıntılı yerinden symphyse’nin üst kena-1 rina uzanan kutur olup conjugata vera anatomica adını alır ve ortalama olarak 11-11.5 cm. uzunluğundadır.
Enlilemesine kutur:
Her iki tarafın linea innominata’ları arasındaki karşılıklı en uzun mesafesidir. Ortalama olarak 13 cm. dir
3 — Çapraz kuturlar:
Bir tarafın articulatio sacro – ilica’sı ile mukabil tarafın emi-nentia iliopectinea’sı arasındaki mesafe olup, ortalama 12 cm. dir (Resim: 300). Sol önden, sağ arkaya doğru seyreden kutura, birinci veya sol çapraz kutur; sağ önden sol arkaya doğru seyreden kutura, ikinci veya sağ çapraz kutur adı verilir. Sol;önden, sağ arkaya seyreden kutura, birinci çapraz kutur denmesinin sebebi, doğumdan sutura sagittalis’in tercihen ye çoğunlukla bu kuturda bulunmasmdandır.
Conjugata vera obstetrica:
Symphyse’in arkasının en çıkıntılı yeri ile, promontorium’ün en mütebariz kısmı arasındaki uzaklık olup ortalama 11 cm. dir

Kemik pelvis

Kemik pelvis, os sacrum, coccygis ve her iki os coxa’nın birleşmesinden meydana gelmiştir (Resim: 294). Önde pubis’in üst kenarından (tubercula pubica), arkada promontorium’dan ve yanlarda linea innominatl ardan geçen düzlem, bu kemiklerin birleşerek meydana getirdiği pelvis boşluğunu, iki kısma ayırır. Bu düzlemin üstünde kalan boşluğa büyük pelvis, altında kalan boşluğa ise küçük pelvis adı verilir. Pelvis’in doğum hadisesi bakımından en önemli kısmı küçük pelvis’tir.

Pelvis çıkımı

Kemik pelvis boşluğunun öne ve aşağıya bakan açıklığına pel-viş çıkımı adı verilir. Burası da tıpkı, pelvis girimi gibi, kısmen kemiklerle çevrilmiştir. İskelet halindeki pelvis’e aşağıdan bakılacak olursa eşkenar dörtgen şeklinde bir açıklık görülür (Resim : 299). Bu eşkenar dörtgen, Önde arcus pubis kavsi, arkada os coccy-giş’in en uç noktası ve arka yanlarda ligamentum sacro – tubero-sumlar tarafından çevrelenir. Pelvis çıkımımn iki mühim kutru vardır;
Enlilemesine kutur:
Pelvis çıkınımın enlilemesine kutru olup, distantia tuberosum adını alır. Tuber ischiadica’lar arasındaki mesafeyi temsil eder ve ortalama olarak 11 cm. kadardır.
Ön – arka kutur :
Symp’hyse’in alt kenarından os coccygis’in ucuna kadar olan mesafedir ve ortalama olarak 9 cm. dir (Resim.: 299, 300). Fakat og coccygis, hareketli olduğu için doğum esnasında 2 cm. geriye giderek bu mesafe 11 cm. ye kadar büyüyebilir.
Eğer bir doğum kanalını sagital median kesitte tetkik edecek olursak; pelvis giriminde, pelvis boşluğunda ve pelvis çıkımında, yukarıdan aşağıya doğru sırasiyla pelvis girimi düzleminin ön -arka kutrunu (conjugata vera anatomica), conjugata vera obstet-rica, conjugata diagnonalis’i, terminal ve symphyse altı ve inters-pinal düzlemlerinin ön – arka kuturlarını ve nihayet ‘coccygis kemiğinin durumuna tabi olarak değişen pelvis çıkınımın ön-arka kutrunu görürüz