Kira ücretini bankaya yatırmayana ceza!

Kira ücretini elden alan ev sahibine de kiracıya da ceza geliyor! 2008 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile kiranın ödenmesi konusunda değişiklik yapılmıştı. Bu tebliğe göre konutlarda 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenler ve işyeri sahibi olup kiraya verenlerin kira ücretini banka ya da PTT aracılığıyla alması gerekiyor. Bu yasaya uymayan ev sahiplerine, işyeri sahiplerine ve işyeri kiracılarına ise ceza geliyor.

Kirayı elden alana da verene de “usulsüzlük cezası”
Posta Gazetesi’nin haberine göre Maliye, denetimlerde kira bedellerinin elden ödendiğini veya alındığını tespit ederse ‘özel usulsüzlük cezası’ kesiyor. Konut sahibi olup, kirayı elden alan ev sahiplerine Vergi Kanunu’na göre; ceza yatırılmayan her bir kira tutarının yüzde 5’i oranında uygulanıyor.

Ceza için 2016 yılı alt limiti 

Kesilecek ceza belli bir limitin altına düşmüyor. 2016 için alt limit; birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı (esnaf) için 1370 lira, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için 690 lira, bunların dışındakiler için 340 lira. Ev sahibi cezayı ödemezse, iki katına çıkarılacak. İşyeri kiralarının banka ya da PTT’ye yatırılmayıp, elden ödenmesi durumda ise hem mal sahibine hem de kiracıya usulsüzlük cezası kesiliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-ucretini-bankaya-yatirmayana-ceza/

Yasal kira zam oranı nedir?

Kiralık konut sayısı her geçen gün artarken, ev sahipleri güvenebilecekleri kişi ya da ailelere evlerini kiralamak istiyor. Peki ya kiracılar? Kiracılar da ileriki dönemde bir sorun yaşamak adına kendilerini kiracı yerine koyarak düşünebilen, evde bir sorun çıktığında yakından ilgilenen ve üstlenmesi gereken sorumlulukları kabul eden ev sahiplerini tercih ediyor.

 

 

Evle ilgili haklarınızı bilmelisiniz
Her kiracının ve ev sahibinin, kiracı hakları konusunda bilgi edinmeleri, haklarını bilmeleri ev sahibi ile kiracının ticari ilişkisinin yolunda gitmesi için oldukça önemli.

Ev sahiplerinin ve kiracıların, kira sözleşmesi yaparken haklarını bilmesi, çıkabilecek sorunların önüne geçiyor. Kira sözleşmesinde belirtilen tüm maddelere her iki tarafın da uyması mutlu ev sahibi-mutlu kiracı ilişkisini yaşatıyor. Dolayısıyla konu dönüyor dolaşıyor kira sözleşmesinin içeriği ve özellikle de kira zam dönemi geldiğinde yasalara göre hareket etmeye geliyor.

 

 

Kira bedeline yapılacak zam oranı belli
Borçlar Kanunu, konut kiralamalarında mülk sahibiyle kiracı arasındaki yasal hak ve sorumlulukları güvence altına alıyor. Dolayısıyla kira kontratı süresinin yenilenmesi halinde, mülk sahibinin mevcut kira bedeline yapacağı kira zam oranı Borçlar Kanunu kapsamında değerlendiriliyor.

Kira zam oranını hesaplamak için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamlarına bakmak gerekiyor.

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu’na göre, ev sahipleri kiralık evlerinin zam oranında ÜFE değerini geçemiyor ve kira zamları ÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına göre yapılıyor.

 

 

Kanuni zam oranında istisnai durum var mı?
Buna göre, kanuni kira zam oranı, bir önceki ayın ÜFE artış oranını geçemiyor. İstisnai bir durumsa ancak şu koşulda geçerli oluyor:

• Kanuni düzenlemelere göre, iş yerlerinde, mülk sahibi kiracısına 2020 yılına kadar önceden yapılan kira kontratına bağlı kalma koşuluyla istediği oranda kanuni kira zam oranı belirleyebiliyor.

• Mesken taşınmazların kanuni kira zam oranı hesaplanırken kullanılan ÜFE artış oranları, her ay başında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.

• Borçlar Kanunu kapsamı dışında uygulamalarla karşı karşıya kalan kiracılar, Borçlar Kanunu’nu referans alarak hakkını arayabilir, mülk sahibi aleyhine dava açabilir veya ilgili mercilere şikayet bildiriminde bulunabiliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yasal-kira-zam-orani-nedir/

Kiralık fiyatlarındaki artış yavaşlıyor!

NTV ‘de Para Finans Kafe programına konuk olan Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, “Kira öder gibi ev sahibi olmak mümkün mü?” sorusunu yanıtladı. Kayhan, kiralık fiyatlarında görülen artış yavaşlamasının satılıktan daha fazla olduğuna da dikkat çekti.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre kira için 11,8 gün ile en çok İstanbullu çalışıyor. Kira için en az çalışanlar ise 6,5 gün ile Kocaeliler. Emlak Konut’un geçen haftalarda başlayan “Güçlü Türkiye İçin Birlik Vakti” kampanyasıyla birlikte ise 15 günde 1.520 konut satıldı. Kampanya ile “Kira öder gibi ev sahibi olmak” amaçlanıyor. Peki gerçekten “Kira öder gibi ev sahibi olmak mümkün mü?” Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan cevaplıyor…

Dünya genelinde kira öder gibi ev sahibi olabilmek için kural şudur; hane halkı gelirinin 3’te 1’ni kenara koyarak ev alıyor olmanız gerekir. Kiralamak mı yok satın almak mı daha hesaplı?
• Emlak Konut’un yaptığı kampanya özelinde değerlendirirsek; 10 yıllık 0.45 ya da 20 yıllık 0.75’lik vade farkı var. Şu anki İstanbul’daki ikinci el konutlarda getiri oranının yüzde 6’lar civarında olduğunu varsayarsak; 10 yıl ve 0.45 vade farkıyla düşündüğünüz zaman yaklaşık olarak bir yüzde 6-7 civarına denk geliyor. İkisi birbirini karşılar oranda. Yani, bu oranlarda ev satın almak, kiralamaktan çok daha mantıklı.

Kira getirisi düşük olsa da satın almak daha mantıklı
• Türkiye sadece kira getirisi olan bir ülke değil; çünkü hâlâ konuta talebin arttığı, nüfusun yüzde 50’sinin hâlâ ev sahibi olmadığı, 600 bin çiftin evlendiği, 30 bin çiftin boşandığı ve senelik yeni konut arzının 250 bin civarında olduğu bir ülkeden bahsediyoruz. Talep ile arz farkının bu kadar yüksek olduğu bir ülkede; siz sadece kiradan değil aynı zamanda değer artışından da zaman kazanırsınız. 10 yıllık vade içerisinde toplam getiri anlamında baktığınız zaman kira, getirisinin maliyeti anlamında bir iki not altında kalsa da o paraya siz yıllık olarak yüzde 9 – 10 faiz ödersiniz. Kira getirisi yüzde 6’dır. Ama oradaki enflasyonun yüzde 10-11’lerde olduğunu varsayarak ve sadece enflasyon kadar arttığını düşünürsek; kira getirisi yüzde 6 ise yüzde 10 değer artışı yani yüzde 16 getiriniz olur. Yani ev satın alırsanız yüzde 4-5’lik yani evin değeri kadar bir değer cebinizde kalıyor demektir. Bunun için Türkiye kira getirisi düşük olsa da ev satın almak mantıklı.

 

Kiralıktaki yavaşlama satılıktan daha fazla
• Kocaeli, kira için en az çalışan şehir. Kocaeli, REIDIN endekslerinde de konut satın alma gücü en yüksek yerlerden biri. Bu bölgede 6,5 gün olmasının sebebi sadece kira maliyeti değil, hane halkı gelirinin de yüksek olması. Hane halkı geliri ortalaması yüksek olduğu için; kişi başına düşen gelir anlamında nüfusa oranladığınızda gelir düzeyi en yüksek illerden.
• İstanbul’da ev kiralarında artış var ama yavaşlamış durumda. Konut satış maliyeti fiyatlarında da artış var ama yavaşladığını görüyoruz. Artış pozitif ama aylık artış düzeyinde yavaşlıyor. Kiralık fiyatlarındaki artışın yavaşlaması, satıştaki yavaşlamadan daha fazla.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiralik-fiyatlarindaki-artis-yavasliyor/

2016 Ekim ayı kira artış oranı!

2016 yılının Ekim ayı kira artış oranları da belli oldu. Kira sözleşmesini geçtiğimiz yıl Ekim ayında imzalayanların ve yenileyecek olanların Ekim 2016’da kiraları ne kadar zamlandı?

 

 

Kira zammı nasıl hesaplanıyor?
Eylül ayı kira zam oranını hesaplamak için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamlarına bakmak gerekiyor. Yeni Borçlar Kanunu’na göre, ev sahipleri kiralık evlerinin zam oranında ÜFE değerini geçemiyor ve kira zamları ÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına göre yapılıyor.

 

 

2016 Ekim’de kiralar ne kadar artıyor?
Yapılan açıklamaya göre, yurt içinde üretici fiyat endeksinde (Yİ-ÜFE) 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,29, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,79, bir önceki yılın Eylül ayına göre yüzde 3,79 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 4,07 artış gösterdi. Buna göre, Ekim ayında kira artış oranı 4,07 oldu.
Kira bedeli olarak 1.000 (bin) TL ödeyen bir kiracının zam oranı toplam 40,70 TL artış gösterecek. Böylece 1.000 (bin) liralık kira bedeli zamla birlikte 1.040,70 TL olacak.

 

2016 Eylül kira artış oranı için tıklayın!

Kaynak: http://blog.zingat.com/2016-ekim-ayi-kira-artis-orani/

Kira depozitosu nasıl geri alınır?

Ev ya da işyeri kiralamak için uzun süren bir araştırma gerekir. Beklentileri karşılayan ve kriterlere uygun bir ev bulunduğunda sıra onu kiralamak için gerekli olan prosedürlere gelir. Kira depozitosu bu prosedürlerin en önemlilerinden biridir. Konut veya iş yeri gibi taşınmaz mülkleri kiralarken, mülk sahibinin kiracılardan istediği, mülke zarar gelmesi durumunda kendilerini güvenceye aldığı paraya depozito denir. Yani kiracı ev ya da iş yerine zarar verirse, kontrat bittikten sonra mülk sahibi evin zarar gören yerlerini depozito sayesinde yaptırabiliyor. Kira depozitosu kiracılar için külfet gibi görünse de mülk sahipleri için oldukça avantajlı görünen bir teminat yöntemidir.

Depozito ücreti ne kadardır?
Her nereyi kiralamış olursanız olun ödeyeceğiniz depozito ücreti 3 aylık kira toplamınızı geçemez. Depozito bedelinin 3 aylık kira karşılığına denk geldiği Borçlar Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Depozito kapsamında güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmişse, kiracı mülk sahibinin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, ücreti vadeli bir tasarruf hesabına yatırabilir, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo edebilir. Banka, bu evrak ya da parayı ancak iki tarafın da rızasıyla ya da kesinleşmiş icra takibi kararı ile geri verebilir.

Depozito iadesi hangi durumlarda yapılır?

Mülk sahibi evini ya da iş yerini kiraya verirken ileride doğabilecek zarara karşı depozito sayesinde kendini güvenceye alır. Kiracı mülkten ayrıldıktan sonra, evde tadilat gerektiren zararlara yol açmış olabilir. Bu gibi durumlarda taşınmaz sahibi oluşacak masrafları depozito ile karşılar. Eğer kiracı mülke hiçbir zarar vermemiş ve mülkü aldığı gibi hasarsız şekilde iade ederse, mülk sahibi de aldığı depozitoyu kiracıya geri iade etmekle yükümlüdür.

Kira depozitosu nasıl hesaplanır?
Türk Borçlar Kanunu’nun 342. maddesine göre, kira depozitosu 3 aylık kira bedeli ile sınırlandırılmıştır. Örneğin; kirası 1.000 TL olan bir ev tuttunuz. Ev sahibinin sizden talep edebileceği depozito ücreti 3 x 1.000 TL yani; 3.000 liradan daha fazla olamayacaktır.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-depozitosu-nasil-geri-alinir/