3 soruda Kabataş Martı projesi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kabataş’ta deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığını entegre etmek amacıyla yapımına başlanan Martı projesiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. İşte Kabataş Martı projesiyle ilgili ayrıntılar…

1. Kabataş Martı projesi nedir?

İstanbul Kabataş’ta deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığını kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilecek olan ulaşım projesidir. Proje; Kabataş meydanında 100 bin metrekare alanı kapsayacak. Kabataş Martı’nın mimarı Hakan Kıran. Proje kapsamında denize kazıklar üzerinde 11 bin 243 metrekare ilave dolgu yapılacak. Eski dolgu alanla birlikte denizdeki toplam dolgu alan 19 bin 230 metrekare olacak. Rıhtım ve iskeleler kazıklar üzerine inşa edilecek. Projede Kabataş’tan Üsküdar’a yapılacak denizaltı yaya yolunun yanı sıra kafeler, sebze-meyve pazarı, sanat galerisi ve sahaflar da bulunacak.

 

2. Kabataş Martı projesinde neler olacak?
• Proje kapsamında Kabataş ile Üsküdar denizaltına yapılacak yaya ve bisiklet yoluyla bağlanacak.
• Kabataş Meydanı’nın altında iki kat olacak. Birinde otopark ve teknik alanlar, diğerinde finüküler, toplu ulaşım bağlantı yolu, sebze meyve pazarı, kafeler, sahaflar, sanat galerisinden oluşan toplam 12 dükkan bulunacak.
• Fünüküler istasyonunun üst katı yıkılıp araçların geçmesi sağlanacak. Tramvay en üstte açıkta olacak. Meydanın altındaki metro istasyonu eksi 40 metreden konuşlanacak. Metrodan inenler yürüyen merpenlerle önce alt meydana çıkacak. Burada otobüs durakları ve taksi cepleri ve otopark olacak.
• Açık meydanda konser, yılbaşı ya da Ramazan ayı organizasyonları düzenlenebilecek.
• Ulaştırma raporunda yer alan bilgiye göre, vapur iskelesi yolcu kapasitesi yüzde 80 artıyor. Projeye göre toplam 4 iskele olacak. Ana iskele Şehir Hatları’na hizmet verecek. 2 iskele motorlara, Karaköy tarafında olan iskele de deniz otobüslerine ayrılacak.
• Dolmabahçe Sarayı’nın önündeki alanda bekleyen tur operatörlerinin araçları kaldırılıp, Kabataş Meydanı’nın bir alt katındaki 22 otobüs kapasiteli otopark alanına çekilecek. İSPARK’ın işleteceği otopark, 25 bin metrekare ve 527 araç kapasiteli. Tur otobüsleri için de 3 bin 300 metrekarelik otopark yapılacak. Anadolu yakasına geçecek olanlar araçlarını bu otoparka bırakabilecek.
• Alandaki tarihi eserler arasında, Molla Çelebi Camisi, Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi, Çizmeci Başı Mahmut Ağa Kabri, Koca Yusuf Paşa Çeşmesi ve sebili, Şeyhülislam Esad Çeşmesi ve Hadika Taşı (Kabataş kitabesi) yer alıyor. Meydandaki çeşme yerinde kalacak. Çeşmeye dokunmamak için, bulunduğu alan bodrum katlara kadar dolu olarak inecek. Yeni düzenlemeye göre, önünden geçen yol yeraltına alındığında, Molla Çelebi Camisi’nin etrafı genişleyip, kullanım imkânı artacak.

3. Kabataş Martı projesi ne zaman bitecek?

Henüz Kabataş Martı’nın bitiş tarihi açıklanmadı ancak projenin iki yıl sürmesi bekleniyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/3-soruda-kabatas-marti-projesi/

2017’de İstanbul ulaşım yatırımları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı için 42 milyar TL’lik konsolide bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. İstanbul ulaşım yatırımları, 2017 bütçesinin yüzde 43’ünü kapsayacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) konsolide bütçesi 2017 yılında yüzde 15 arttı. İBB Başkanı Kadir Topbaş, 2017 yılı sonunda şehre yapılan yatırım miktarının 117 milyar lirayı bulacağını açıkladı.

 

 

İstanbul ulaşım yatırımları – 2017
İBB Başkanı Kadir Topbaş, “2017 yılında bütçemizin yüzde 43’ünü ulaşım yatırımlarına ayırdık. Metro başta olmak üzere ulaşım ve erişim, öncelikli yatırım kalemimiz.” diye konuştu ve ekledi:

“Raylı sistem yatırımları İstanbul’da ulaşımı değil erişimi sağlayacak ve bizi bu alanda başarıya götürecek en önemli yatırımlarımız. Kısa süre önce Kadıköy-Kartal Metrosu’nun devamı olan Pendik-Kaynarca Metrosu’nu hizmete aldık. 82 kilometrelik metro inşaatı devam ediyor, 80 kilometrelik raylı sistem ihale aşamasına geldi. Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirdeki insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlı. Güvenli, sağlıklı, hızlı ve konforlu erişim varsa vatandaş tercih ediyor. İşte biz de dünyanın en ileri teknolojisine sahip metrolar yapıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı metrolarla 2019 yılında 400 kilometrelik hedefimize ulaşacağız. İstanbul’da nihai raylı sistem hedefimiz ise bin kilometre.”

 

 

Beşiktaş’tan Sarıyer’e sahilin altından metro geçecek
Kadir Topbaş, Kabataş Transfer Merkezi’nin birçok metroyu ve deniz ulaşımını birbirine entegre eden çok önemli bir yatırım olduğunu belirterek, denizin altından geçecek Üsküdar-Kabataş Yaya Geçidi projesinin tamamlandığını ve ihale aşamasına geldiğini kaydetti. İki kilometrelik geçitte yürüyen bantlar olacağını ve bisikletle de geçilebileceğini aktaran Topbaş, Beşiktaş’tan Sarıyer’e ve Üsküdar’dan Beykoz’a da sahilin altından giden metro yapacaklarını dile getirdi.

 

Haliç’e ekolojik köprü geliyor
Yerel seçimler öncesinde duyurduğu Unkapanı Köprüsü’nün kaldırılıp denizin altına tünel yapılması projesini hatırlatan Topbaş, Haliç üzerine inşa edilecek bir ekolojik köprü ile karşıya geçileceğini söyledi. Topbaş, “Haliç’te Karaköy’den Sünnet Köprüsü’ne kadar olan kıyı boyunca 2 metresi bisiklet için olmak üzere 10 metre genişliğinde yürüme yolu projesini hayata geçireceğiz. Eski Galata Köprüsü’nün bağlı olduğu yerden karşıya ekolojik köprü ile geçilecek. Çimenler üzerinde yürünerek karşıya geçilecek.” dedi.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017de-istanbul-ulasim-yatirimlari/