İstanbul’da 10 yılda ev fiyatları ne kadar arttı?

İstanbul, gayrimenkul yatırımı denildiğinde ilk akla gelen şehirlerden biri şüphesiz. Son zamanlarda hızlanan kentsel dönüşüm çalışmaları ve markalı konut projeleri İstanbul için söylenen “taşı toprağı altın” yorumunu daha da güçlendiriyor. Yabancıların artan ilgisi, Türkiye’de dövizden sonra en çok kazandıran yatırım aracının gayrimenkul oluşu gibi etkenler İstanbul’un değerine değer katıyor. 

 

En çok kazandıran Kadıköy

Peki son 10 yılda, İstanbul’da ilçe ilçe konut fiyatlarında nasıl bir artış yaşandı? Bu sorunun yanıtı bulmak için Eylül 2005’ten Eylül 2015’e kadar değişen fiyatlara göz atmak yeterli. 

REIDIN Türkiye verileri ve  zingat Bölge Raporu’na göre, İstanbul’da son 10 yılda konut fiyatı en çok yükselişe geçen ilçeler Kadıköy, Ümraniye, Kartal, Sarıyer ve Şişli. Bu ilçeleri Üsküdar, Beşiktaş, Başakşehir, Çekmeköy ve Beyoğlu takip ediyor.

 

Daire fiyatları ne kadar oldu?

Yüzde 243’lük değişimle İstanbul’da son 10 yılın birincisi olan Kadıköy’de, 2005 yılında fiyatı 211 bin 500 lira olan bir daire, bugün 725 bin lira değerinde. Ümraniye’de ise 10 yıl önce 125 bin 625 liradan satın alınan bir daire, bugün yüzde 181’lik artışla 353 bin 500 lira oldu. Yine 2005 yılında 114 bin 750 liraya Kartal’da alınan bir evin bugünkü değeri 312 bin 250 lirayı bulmuş durumda. Bu, yüzde 172’lik bir artış anlamına geliyor.  

 

10 yıl önce, 10 yıl sonra

Eylül 2005-Eylül 2015 tarihleri arasında 125 metrekarelik dairelerin bulundukları ilçelere göre fiyatları nasıl değişti? İşte ilçelere göre TL/metrekare üzerinden 10 yılda yaşanan fiyat artışları:  

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulda-10-yilda-ev-fiyatlari-ne-kadar-artti/

Ev satarken söylememeniz gereken 4 şey!

İlk kez ev sahibi olmak için arayışa girenler, yeni bir ev satın almak isteyenler hayatlarının önemli kararlarından birini vermek üzere olan kişilerdir. Bu süreç ev sahibi olacaklar için oldukça yoğun ve karar vermenin güç olduğu bir dönemdir.

 

 

Emlakta güven ev satışını etkiliyor
Haliyle, ev alacak kişiler tüm bu aşamalar boyunca gayrimenkul danışmanlarına güven duymak ister. “Güven” ev arayışındaki süreçte ortak bir duygudur… Aynı şekilde, gayrimenkul danışmanları da satılık ev ile ilgili potansiyel alıcılarla güven odaklı bir iletişim kurmaya önem verir.
Gayrimenkul danışmanları için ev satın alacak olan kişilere, yani müşterilerine doğru ve net bilgiler vermek satış hedeflerinin de üstünde bir başarı sağlar.

 

 

İşte tam da bu noktada, yani güven duygusu üzerine kurulu bir iletişimde, gayrimenkul danışmanlarının satılık ev ilanı ile ilgilenen kişilere karşı asla söylememesi gereken 4 şey:

evsatmak.2

1) “Bu civarda bu fiyata böyle bir ev bulamazsınız!”

• “Bu civarda bu fiyata böyle bir evi bulamazsınız!” gibi cümleler kurmaktan her zaman kaçının!
• Eğer “acil satılık ev” söz konusu değilse, yani gerçekten değerinin çok altında satılmıyorsa fiyat üzerinden karşılaştırma yapmamaya çalışın.
• Artık alıcılar satın alacakları evin değerini kolayca hesaplayabiliyor. Zingat.com Evimin Değeri uygulamasına il/ilçe/mahalle, oda sayısı, kat ve metrekare bilgilerini girerek evin gerçek değerini bulmak çok kolay!
Bölgedeki ev fiyatları birbiriyle benzer fiyatlarda olacağından yanıltıcı bilgi vermemeye çalışın.

 

 

2) “Masrafsız ev” demeden önce iki kez düşünün!
• Eğer ikinci el ev satıyorsanız, satışı hızlandırmak için küçük beyaz yalanlar söylemek o an için cazip gelebilir. Ancak bu söyledikleriniz sonrasında başınızı ağrıtabilir.
• Özellikle ikinci el ev satarken, gerçekten masrafsız ise bunu dile getirin.

 

3) Gerçekten “metroya 2 dakika” mı?
• Ev satarken yaşanan yanılgılardan biri de bölgenin ulaşım akslarıyla ilgili verilen bilgilerdir.
• Evi anlatırken yanıltıcı bilgiler vermekten kaçının.
• Ev satın almak isteyenlere ulaşım aksıyla ilgili mümkün olduğunca doğru ve net bilgiler vermeye çalışın.

 

 

4) Komisyon konusunda net olun
• Ev satın almaya karar verilmişse ve size komisyonla ilgili bir soru sorulursa bunu net bir şekilde cevaplayın.
• Gayrimenkul danışmanı komisyon ücreti alıcı ve satıcıdan satılan gayrimenkul fiyatının yüzde 3’ü şeklinde olmalıdır.
• Ev satın almak isteyen kişileri de bu şekilde bilgilendirebilir ya da iki taraf anlaşarak uygun bir miktar belirleyebilirsiniz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-satarken-soylememeniz-gereken-4-sey/