Beyoğlu’nun 100 yılı deviren binaları!

Önceki gün Beyoğlu’nda yaklaşık 100 yıllık iki tarihi binanın yıkılması, bölgedeki tarihi binaları tekrar gündeme getirdi. Açıkhava müzesi konumunda olan Beyoğlu’nun tarihi binaları gösterişli mimarileri kadar hikâyeleriyle dikkat çekiyor. İşte çoğu kez önünden geçtiğimiz ancak hikayelerini bilmediğimizi Beyoğlu’ndaki tarihi binalar…  

 

Doğan Apartmanı

Galata’da  konumlanan ve Barok tarzıyla 1892 yılında inşa edilen Doğan Apartmanı, Belçikalı Helbig ailesi tarafından yaptırıldı. Altı katlı binada 49 daire bulunuyor. U şeklindeki planı ve iç avlusuyla dikkat çeken apartman, 1942’de Kazım Taşkent tarafından satın alınarak, “Doğan” ismi verildi. Bugün ünlü isimlerin de tercih ettiği binada daire fiyatları milyon dolarlarla ifade ediliyor. 1980’li yıllarda birçok sinema filmine ev sahipliği yapan apartmana turistler de yoğun ilgi gösteriyor. Apartmanın bahçesinde izinle sadece 5 dakika gezmek mümkün.

 

Narmanlı Han

Geçen yıl restorasyon projesiyle gündeme gelen Narmanlı Han, Ahmet Hamdi Tanpınar, Aliye Berger, Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi birçok Türk edebiyatının dev isimlerini de ağırladı. 1831 yılında Ruslar tarafından elçilik binası olarak inşa edilen ancak sonrasında hapishane olarak da kullanılan hanın mimarı Giusseppe Fossatti. Narmanlı Han, İstiklal Caddesi’nde kat olarak yükselmek yerine alan olarak genişliyor. Avni ve Sıtkı Narmanlı kardeşlere 1933 yılında satılan han, bu yıldan sonra sanatçı ve edebiyatçılara kiralanmaya başladı. Handa restorasyon çalışmaları da tartışmaları da halen devam ediyor.

 

Mısır Apartmanı

1870’de Mısır Hidivi Abbas Halim Paşa’nın isteğiyle mimar Hovsep Aznavuryan tarafından yapılan Mısır Apartmanı, İstanbul’un ilk betonarma binası olma özelliğini taşıyor. Mehmet Akif Ersoy gibi isimleri ağırlayan apartman bugün de hala ev ve işyeri olarak kullanılıyor.

 

Botter Apartmanı

Türkiye’nin ilk modaevine ev sahipliği yapan Botter Apartmanı, 1890’larda 2. Abdülhamid’in özel terzisi Jean Botter tarafından dönemin ünlü mimarlarından Raimondo D’Aronco’ya yaptırıldı. 7 katlı bina, art nouveau tarzında ve akımın İstanbul’daki ilk örneği olan yapı “Viyana Sesessiyonu” denilen döşemelerle süslendi.

 

Frej Apartmanı

Trajik bir öyküsü bulunan Frej Apartmanı, Beyrutlu Selim Hanna Frej tarafından mimar Kyriakidis’e yaptırılıyor. Şişhane’de Bankalar Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan binanın 1905’li yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Art nouveau stilinde yapılan bina, Haliç manzarasıyla dikkat çekiyor. Selim Hanna Frej’in kızı olan ve uzun süre Frej Apartmanı’nda yaşayan madam Anjel’in  mutsuz sonla biten hikâyesi de kitaplara konu olmuştur.

 

Kamondo Apartmanı

Kamondo ailesi tarafından Galata’da inşa ettirilen Kamondo Apartmanı, semtin en eski binası olma özelliği taşıyor. 19. yüzyılın sonlarına doğru yapılan binada Abidin Dino, Sait Faik, Yaşar Kemal, Orhan Veli, Oktay Rıfat, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Melih Cevdet Anday gibi isimler yaşadı. 2006 yılında satılan bina rezidans olarak restore edildi.

 

Cercle D’Orient

İstiklal Caddesi’nin en görkemli binası olan Cercle D’Orient 1875 yılında lüks düşkünü olan Abraham Eramyan tarafından yaptırıldı. İstiklal Caddesi’nin ilk gece kulubü 1882 yılında ilk kez bu bina açıldı. Yıllar sonra Emekli Sandığı’nın bu binaya taşınmasıya “Emek Pasajı” ismini alan binada İnci Pastanesi ve Emek Sineması bulunuyordu. Bina şu an alışveriş merkezi olarak kullanılıyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/beyoglunun-100-yili-deviren-binalari/

İstanbul’un konutta en hızlı kazandıran 7 ilçesi!

Ev almak ya da yatırım yapmak isteyenler için evin lokasyonu, büyüklüğü, değeri gibi birçok kriter önem kazanıyor. Bu kriterlerden en önemlisi de amortisman yani diğer bir adıyla geri dönüş süresidir. Bir yatırımın geri dönüş süresi o gayrimenkulün değerini de belirliyor. Geri dönüş süresi; gayrimenkul yatırımının yıllar içerisinde sağlayacağı kira geliriyle ortaya çıkıyor. Geri dönüş süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerinin, aylık kira gelirine bölünmesi gerekiyor.

Geri dönüşüm süresi önemli

Özellikle büyük şehirlerde geri dönüş süresi önemli bir kriter. Geri dönüş süresi için bölgedeki ulaşım, hastane, eğitim kurumu, AVM gibi yatırımlar da etkili oluyor. Bir bölgenin hızlı gelişmesi ve gelişimin sürdürülebilir olması da geri dönüş süresini etkileyen faktörlerden. Bu sebeple kârlı bir yatırım için geri dönüş süresi baz alınarak, kiralama oranlarının yüksek olduğu bölgeler ve gayrimenkuller tercih edilmelidir. Eğer bir bölgede kiralama süreleri uzunsa, gayrimenkulün geri dönüşüm süresi de uzayacaktır.

İstanbul’un geri dönüş süresi en kısa olan ilçeleri hangileri? REIDIN Konut Yatırımı Geri Dönüş Süreleri ve Zingat.com ortalama kiralık/ satılık verilerine göre İstanbul’da gayrimenkulde en hızlı kazandıran 10 ilçe..

 

1. Beyoğlu:
Geri dönüş süresi: 11 yıl
Ortalama kira fiyatı: 3.192 TL/ay
Ortalama satılık fiyatı: 425.655 TL

 

2. Eyüp:
Geri dönüş süresi:12 yıl
Ortalama kira fiyatı: 2.027 TL/ay
Ortalama satılık fiyatı: 297.703 TL

 


3. Küçükçekmece
Geri dönüş süresi:14 yıl
Ortalama kira fiyatı: 1.671 TL/ay
Ortalama satılık fiyatı: 274.062 TL

 

4. Esenyurt
Geri dönüş süresi:15 yıl
Ortalama kira fiyatı: 963 TL/ay
Ortalama satılık fiyatı: 170.437 TL

 

5. Bağcılar
Geri dönüş süresi: 15 yıl
Ortalama kira fiyatı: 1.454 TL/ay
Ortalama satılık fiyatı: 268.952 TL

 

6. Ataşehir
Geri dönüş süresi: 15 yıl
Ortalama kira fiyatı: 2.450 TL/ay
Ortalama satılık fiyatı: 428.060 TL

 
7. Zeytinburnu
Geri dönüş süresi: 16 yıl
Ortalama kira fiyatı: 1.829 TL/ay
Ortalama satılık fiyatı: 340.051 TL

• Ortalama satılık ve kiralık fiyatları 100 metrekare konut içindir.

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulun-konutta-en-hizli-kazandiran-7-ilcesi/