Okmeydanı kentsel dönüşüm için hazır

Okmeydanı’nda 50 yıllık tapu sorununu çözdükten sonra kentsel dönüşümün startını veren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Tapusunu almış, uzlaşmayı tamamlayan adalarda tamamı belediyemize ait Beyoğlu Dönüşüm A.Ş. firmamız kat karşılığı anlaşmalara başlayacak” sözleriyle hak sahibi vatandaşlardan da yoğun destek aldı.

Okmeydanı dönüşüm istiyor

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın 2 bin kişinin katılımıyla düzenlenen ikinci etap uzlaşma toplantısında söz alan bir vatandaş şunları ifade etti: 

“Bizim sokaklarımızda çocuklarımız oynayamıyor, çünkü parklarımız yok; mezarlıklarda oynayan çocuklarımızı görüyoruz, hepimiz rahatsız oluyoruz. Kentsel dönüşümünün gerekliliği ve aciliyetinin farkındayız. Yaşımız kaç olursa olsun hepimizin parka ihtiyacı var; semtimizin parka ihtiyacı var; semtimizde parkımız yok. Okul ihtiyacımız var. Hepimiz sinemaya, tiyatroya gidiyoruz ama semtimizde tiyatro da yok. Bunlar hepimizin acil ihtiyacı. Trafik sorunundan hepimiz çok muzdaripiz. Okmeydanı’nda yaşadığımızı söylediğimiz zaman herkes bize acınası bir şekilde bakıyor. Ne gerekiyorsa bir an önce yapalım, biz dönüşüm için hazırız.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/okmeydani-kentsel-donusum-icin-hazir/

Beyoğlu’nun 100 yılı deviren binaları!

Önceki gün Beyoğlu’nda yaklaşık 100 yıllık iki tarihi binanın yıkılması, bölgedeki tarihi binaları tekrar gündeme getirdi. Açıkhava müzesi konumunda olan Beyoğlu’nun tarihi binaları gösterişli mimarileri kadar hikâyeleriyle dikkat çekiyor. İşte çoğu kez önünden geçtiğimiz ancak hikayelerini bilmediğimizi Beyoğlu’ndaki tarihi binalar…  

 

Doğan Apartmanı

Galata’da  konumlanan ve Barok tarzıyla 1892 yılında inşa edilen Doğan Apartmanı, Belçikalı Helbig ailesi tarafından yaptırıldı. Altı katlı binada 49 daire bulunuyor. U şeklindeki planı ve iç avlusuyla dikkat çeken apartman, 1942’de Kazım Taşkent tarafından satın alınarak, “Doğan” ismi verildi. Bugün ünlü isimlerin de tercih ettiği binada daire fiyatları milyon dolarlarla ifade ediliyor. 1980’li yıllarda birçok sinema filmine ev sahipliği yapan apartmana turistler de yoğun ilgi gösteriyor. Apartmanın bahçesinde izinle sadece 5 dakika gezmek mümkün.

 

Narmanlı Han

Geçen yıl restorasyon projesiyle gündeme gelen Narmanlı Han, Ahmet Hamdi Tanpınar, Aliye Berger, Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi birçok Türk edebiyatının dev isimlerini de ağırladı. 1831 yılında Ruslar tarafından elçilik binası olarak inşa edilen ancak sonrasında hapishane olarak da kullanılan hanın mimarı Giusseppe Fossatti. Narmanlı Han, İstiklal Caddesi’nde kat olarak yükselmek yerine alan olarak genişliyor. Avni ve Sıtkı Narmanlı kardeşlere 1933 yılında satılan han, bu yıldan sonra sanatçı ve edebiyatçılara kiralanmaya başladı. Handa restorasyon çalışmaları da tartışmaları da halen devam ediyor.

 

Mısır Apartmanı

1870’de Mısır Hidivi Abbas Halim Paşa’nın isteğiyle mimar Hovsep Aznavuryan tarafından yapılan Mısır Apartmanı, İstanbul’un ilk betonarma binası olma özelliğini taşıyor. Mehmet Akif Ersoy gibi isimleri ağırlayan apartman bugün de hala ev ve işyeri olarak kullanılıyor.

 

Botter Apartmanı

Türkiye’nin ilk modaevine ev sahipliği yapan Botter Apartmanı, 1890’larda 2. Abdülhamid’in özel terzisi Jean Botter tarafından dönemin ünlü mimarlarından Raimondo D’Aronco’ya yaptırıldı. 7 katlı bina, art nouveau tarzında ve akımın İstanbul’daki ilk örneği olan yapı “Viyana Sesessiyonu” denilen döşemelerle süslendi.

 

Frej Apartmanı

Trajik bir öyküsü bulunan Frej Apartmanı, Beyrutlu Selim Hanna Frej tarafından mimar Kyriakidis’e yaptırılıyor. Şişhane’de Bankalar Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan binanın 1905’li yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Art nouveau stilinde yapılan bina, Haliç manzarasıyla dikkat çekiyor. Selim Hanna Frej’in kızı olan ve uzun süre Frej Apartmanı’nda yaşayan madam Anjel’in  mutsuz sonla biten hikâyesi de kitaplara konu olmuştur.

 

Kamondo Apartmanı

Kamondo ailesi tarafından Galata’da inşa ettirilen Kamondo Apartmanı, semtin en eski binası olma özelliği taşıyor. 19. yüzyılın sonlarına doğru yapılan binada Abidin Dino, Sait Faik, Yaşar Kemal, Orhan Veli, Oktay Rıfat, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Melih Cevdet Anday gibi isimler yaşadı. 2006 yılında satılan bina rezidans olarak restore edildi.

 

Cercle D’Orient

İstiklal Caddesi’nin en görkemli binası olan Cercle D’Orient 1875 yılında lüks düşkünü olan Abraham Eramyan tarafından yaptırıldı. İstiklal Caddesi’nin ilk gece kulubü 1882 yılında ilk kez bu bina açıldı. Yıllar sonra Emekli Sandığı’nın bu binaya taşınmasıya “Emek Pasajı” ismini alan binada İnci Pastanesi ve Emek Sineması bulunuyordu. Bina şu an alışveriş merkezi olarak kullanılıyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/beyoglunun-100-yili-deviren-binalari/

Özel sektörün en büyük kentsel dönüşüm projesi!

İstanbul Beyoğlu’nda konumlanan Piyalepaşa İstanbul’un temel atma törenine başta T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ve çok sayıda davetli katıldı.

Piyalepaşa İstanbul ile Beyoğlu’nda yeni bir yaşam

 

“Piyalepaşa bir prestij projesidir”

Türkiye’nin ve İstanbul’un özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük kentsel dönüşüm projesi olarak bilinen Piyalepaşa İstanbul’un temel atma töreninde konuşan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat’ın konuşmasında verdiği önemli mesajlar şöyle:

• Polat Grubu’nun en büyük gayrimenkul projesidir. Piyalepaşa İstanbul için grubumuzun prestij projesi de diyebiliriz.

 

Adnan Polat: “Aziz Yıldırım Piyalepaşa’dan ev alabilir”

 

• İstanbullular için eski mahalle mefhumu önemliydi. Bizler o mahallelerin içinde doğduk, doyasıya yaşadık ve büyüdük. Şimdilerde ise o sıcak mahalle hayatını, insanların birbirleriyle yakalayacağı samimi komşuluk ilişkisini, çocukların sokaklarda keyif içinde oynadığı oyunları özlemle anar olduk. Bu açıdan da Piyalepaşa İstanbul’un önemli bir açığı kapatacağına gönülden inanıyoruz.

• Projemizi yatay konseptle, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyacak şekilde karma kullanım projesi olarak tasarladık.

• Polat Grubu olarak sorumluluk bilinciyle hareket ediyor ve Piyalepaşa Bölgesi’nde hayata geçirdiğimiz bu proje ile sosyo-ekonomik ve kültürel değişimi/dönüşümü hakkıyla yapmayı amaçlıyoruz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/ozel-sektorun-en-buyuk-kentsel-donusum-projesi/

Beyoğlu 2017 dönüşüm planı!

İstanbul Beyoğlu ilçesinde 2017 yılında kentsel dönüşüm ve restorasyon çalışmalarının hız kazanacak. Hâlihazırda kentsel dönüşümde bina ve bölge bazında çalışmalar sürüyor. İstiklal Caddesi çevresindeki tarihi bölgede yaklaşık 16 hektarlık alanda 3 bin 300 binada restorasyon çalışmaları yapılıyor.

 

 

Beyoğlu’nda mahalle konsepti

Tarlabaşı, Sütlüce-Örnektepe kentsel dönüşümü ve yakında başlanacak olan Okmeydanı Projesi, devam eden Galataport ve Haliç projeleri… Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan bu projeleri örnek vererek, Beyoğlu 2017 dönüşüm planı için şunları söyledi:

“Beyoğlu’nun birçok yerinde başlayan, başlayacak, bitmiş ve devam eden toplu ya da muhtelif büyük restorasyon ve rehabilitasyon çalışması 12-13 yıldır devam ediyor. Örnektepe ve Sütlüce’de kentsel dönüşümün, bir inşaatın başka inşaatları kaydırması sonucu başladı. Yıkım tehlikesi nedeniyle başlamıştı. Binalarda çatlaklıklar oluştu ve ‘Buraya dönüştürelim’ diye düşündük. Ocak ayında ihalesi yapılmış olacak. Beyoğlu’nda mahalle konseptini koruyan güzel bir iş, kamu eliyle TOKİ işbirliği ve vatandaşın katılımıyla gerçekleşiyor.”

 

Okmeydanı Projesi için KİPTAŞ ile anlaşıldı

Beyoğlu Belediye Başkanı, Örnektepe’de 30 bin metrekarelik iskan edilebilir alan, otoparklarla beraber 71 bin metrekare inşaat alanı olduğunu, Okmeydanı Projesi için KİPTAŞ ile anlaştıklarını, yakında detayları kamuoyuyla paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.

2017 yılında Beyoğlu’nda da büyük dönüşümün yaşanacağını ve Tarlabaşı’nın ilk bölümünün biteceğini ifade eden Demircan, “Emek Sineması’nda zaten hayata geçmiş çalışmalarımız var. Galataport’ta inşaat çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Örnektepe’de inşaatların yükseldiğini göreceğiz. Okmeydanı’nda hiç yeşil yok, yemyeşil bir Okmeydanı olacak. Hedefimiz bu.” dedi.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/beyoglu-2017-donusum-plani/