Büyük şehirlerde konut piyasasında neler oluyor?

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesi, son bir yılda gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri gözler önüne serdi. . Rapor, Ocak 2016 dönemi verilerini kapsıyor. 

Yedi büyük şehiri ele alan raporda, konut satış fiyat değişimi bir yılda yüzde 24, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 22 olarak gerçekleşti.

Satış fiyatları değişiminde Adana yüzde 31’le birinci 

Bölgesel satış fiyatlarının yıllık değişimlerine bakıldığında, en yüksek oran yüzde 31’le Adana’ya ait. Adana’yı yüzde 27’yle Antalya ve yüzde 26’yla İstanbul takip etti.

 

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesine göre, gayrimenkul yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yedi büyük ilin amortisman süreleri, yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

Adana: Yüzde 19,1

Ankara: Yüzde 19

İzmir: Yüzde 18,8

Kocaeli: Yüzde 18,2

İstanbul: Yüzde 17,9

Bursa: Yüzde 17,5

Antalya: Yüzde 17,3

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/buyuk-sehirlerde-konut-piyasasinda-neler-oluyor/

İstanbul’dan sonra emlak yatırımı yapılacak 8 şehir!

Emlak yatırımında İstanbul dışında bir arayışta olanlar için en kazançlı tercihi hangi şehirler sunuyor? BloombergHT Radyo’da Süheyla Yılmaz’ın Emlak Hattı programına katılan Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, İstanbul dışında gayrimenkul yatırımı yapacaklar için son dönemde öne çıkan şehirleri sıraladı. Birikimini İstanbul dışında değerlendirecekler için öne çıkan şehirler hangileri oldu?

 

“Konut projeleri şehirlere değer katmalı”

“Şehircilik anlayışının içinde mimarları, sanatçıları daha sık görmeliyiz” sözleriyle dikkat çeken Ahmet Kayhan, “Nefes alan, içinde huzurla yaşanılacak, ekonomik değer yaratacak bir şehir anlayışına doğru gidilmesi gerekiyor. İstanbul her zaman gayrimenkulü yatırım aracı olarak tercih edenlerin gözdesi konumda. Ancak diğer büyükşehirlerimizde yükselen ve o şehirlere değer katan yeni gayrimenkul projelerini yurtdışında daha çok tanıtmak ve yabancı yatırımcıyı bu şehirlerle ilgili bilgilendirmek gerekiyor.” diye konuştu.

 

İşte İstanbul dışında emlak yatırımında öne çıkan 8 şehir…

Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’ın İstanbul dışında emlak yatırımında öne çıktığını belirttiği 8 şehri mercek altına aldık…

1) Ankara

Başkent, yabancı yatırımcıların ilgisini çeken projeleriyle konuşulurken, aynı zamanda birikimini emlaktan yana kullanacaklara da alternatifler sunuyor. Ankara, 2016 Ocak ayında yedi büyükşehir arasında yüzde 19’luk amortisman süresiyle ikinci sırada yer aldı.

2) Antalya

Antalya, Ocak 2016 verilerini içeren REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesinde bölgesel satış fiyatı yıllık değişimi açısından en yüksek orana sahip ikinci şehir olurken, İstanbul’u geride bırakmayı başardı.

3) Adana

Kira getiri oranlarının yüksekliği, gayrimenkul yatırımını Adana’da yapacaklar için avantaj sunuyor. Adana, Ocak 2016 verilerini içeren REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesinde bölgesel satış fiyatı yıllık değişimi açısından en yüksek orana sahip şehir oldu.

4) Bursa

Bursa hem ticari gayrimenkul hem de markalı konut projeleriyle büyükşehirler arasında öne çıkıyor. Bursa’da 2016 Ocak ayı REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesine göre amortisman süresi yüzde 17,5. Aynı döneme ait REIDIN Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Bursa, yüzde 2.87 ile en yüksek fiyat artışının yaşandığı şehir konumunda.

5) Gaziantep

Şehircilik anlayışında örnek projelerin yükseldiği Gaziantep, 2016 Ocak ayını kapsayan REIDIN Konut Satın Alma Gücü Endeksi’nde konut satın alma gücünün en yüksek olduğu ilk üç şehirden biri oldu.

6) İzmir

İzmir, bir metropolitan olarak gayrimenkulde ciddi bir potansiyele sahip. Kentsel dönüşümle ilgili gelişmelere de sahne olan İzmir, 2016 Ocak ayında ülke çapında konut satışında üçüncü sırada yer aldı. Bu dönemde gerçekleşen 5 bin 243 adet konut satışı, İzmir’de gayrimenkulde yaşanan hareketliliği gözler önüne seriyor.

7) Kayseri

Kayseri, ekonomik gücüyle de Anadolu’nun hızlı gelişen şehirleri arasında fark yaratıyor. 2012 yılından bugüne Kayseri’nin Bölge Raporu değerlerine bakıldığında hem satış hem de kira fiyatı trendlerinin yükselişte olduğu görülüyor.

8) Kocaeli

Kocaeli, gayrimenkul özelinde satın alma ve kiralama gücünün yüksek olduğu şehirlerden biri. Kocaeli, REIDIN Türkiye Konut Fiyat Endeksleri 2016 Şubat ayı sonuçlarına göre, metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2.64 artışla, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbuldan-sonra-emlak-yatirimi-yapilacak-8-sehir/

Satış fiyatları değişiminde Adana ilk sırada

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Ocak 2016 değerlendirmesi, son bir yılda gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri gözler önüne serdi. 

Satış fiyatları değişiminde Adana yüzde 30’la birinci 

Bölgesel satış fiyatlarının yıllık değişimlerine bakıldığında, en yüksek oran yüzde 30’la Adana’ya ait. Adana’yı yüzde 25’le Antalya ve yüzde 24’le İstanbul takip etti.

Gayrimenkul en değerli yatırım araçlarından

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Ocak 2016 verilerinin “konut fiyatları ve finansal yatırım araçlarının yıllık getiri değişimleri” analizinde, Amerikan doları yüzde 27’lik paya sahip oldu. Değerlendirmede Amerikan dolarıyla birlikte ilk beş yatırım aracı sıralamasında Türkiye’nin ilk yedi büyükşehri yüzde 22, 30 büyükşehir yüzde 17, altın (külçe) yüzde 13 ve Euro yüzde 12 ile yer aldı.

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Ocak 2016 değerlendirmesine göre, gayrimenkul yatırımı yapan yedi büyük ilin amortisman süreleri yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

Adana: Yüzde 19,1

Ankara: Yüzde 18,9

İzmir: Yüzde 18,8

Kocaeli: Yüzde 18,2

İstanbul: Yüzde 17,9

Bursa: Yüzde 17,4

Antalya: Yüzde 17,3

Kaynak: http://blog.zingat.com/satis-fiyatlari-degisiminde-adana-ilk-sirada/

İstanbul’a alternatif şehirler belli oldu!

Türkiye’nin akıllı emlak sitesi Zingat.com, emlak yatırımında İstanbul dışında bir arayışta olanlar için en kazançlı şehirleri mercek altına aldı. İstanbul’un dışında yatırım yapılacak şehirler sırasıyla Ankara, Antalya, Adana, Bursa, Gaziantep, İzmir, Kayseri ve Kocaeli olarak sıralandı. 

 

 

 

Ahmet Kayhan: “Konut projeleri şehirlere değer katmalı”

Ankara, Antalya, Adana, Bursa, Gaziantep, İzmir, Kayseri ve Kocaeli’nin birikimini İstanbul dışında değerlendirecekler için öne çıkan şehirler olduğunu söyleyen Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, şöyle devam etti: “Yatırım için metropol ve büyüyen şehirlerin çevreleri ön plana çıkıyor. Bunun için nefes alan, içinde huzurla yaşanılacak, ekonomik değer yaratacak bir şehir anlayışına doğru gidilmesi gerekiyor. Hatta şehircilik anlayışının içinde mimarları, sanatçıları daha sık görmeliyiz. İstanbul her zaman gayrimenkulü yatırım aracı olarak tercih edenlerin gözdesi konumda; ancak diğer büyükşehirlerimizde yükselen ve o şehirlere değer katan yeni gayrimenkul projelerini yurtiçi ve yurtdışında daha çok tanıtmak ve yatırımcıyı bu şehirlerle ilgili bilgilendirmek gerekiyor” dedi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbula-alternatif-sehirler-belli-oldu/

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Aralık 2016

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Aralık 2016 raporunu yayınladı.

Türkiye İş Bankası desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan rapor, 2016 yılı Aralık ayında gayrimenkul sektörüne dair farklı rakamsal veriler de sunuyor. Aynı zamanda güncel gayrimenkul verileri ile ilgili pek çok değerli bilgiyi önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak gözler önüne seriyor.

 

 

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış-Aralık 2016 raporuna göre konut satış ve kira fiyatlarının değişim oranları nasıl gerçekleşti? Gayrimenkul büyükşehirlerde ne kadar yıllık brüt getiri oranlarına sahip oldu? Hangi şehirde amortisman süresi kaç yıl olarak açıklandı? Hepsi REIDIN raporunda…

 

REIDIN raporuna göre konut satış fiyat değişimi son bir yılda yüzde 9.74, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 9.12 olarak gerçekleşti.

Son iki yıla bakıldığında ise konut satış fiyat değişimi yüzde 28.04, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 23.87 oldu.

 

 

Bursa bölgesel yıllık brüt getiride lider

Bursa, bölgesel yıllık brüt getiri oranlarına bakıldığında liderliği yine elinden bırakmadı.

Bölgesel yıllık brüt getiride yedi büyükşehir arasında en yüksek oran yüzde 6.46 ile Bursa’ya ait. Bursa’nın ardından sıralama yüzde 5.87 ile Antalya, yüzde 5.67’yle Ankara, yüzde 5.61’le İzmir, yüzde 5.41’le Kocaeli, yüzde 5.39’la İstanbul ve yüzde 5.19 ile Adana şeklinde ilerliyor.

 

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

Gayrimenkul yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yedi büyük ilin amortisman süreleri, yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

 

Adana: 19.7

İstanbul: 19

Kocaeli: 18.9

İzmir: 18.3

Ankara: 18.1

Antalya: 17.5

Bursa: 15.9

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/reidin-turkiye-konut-piyasasi-genel-bakis-aralik-2016/