İstanbul’dan sonra emlak yatırımı yapılacak 8 şehir!

Emlak yatırımında İstanbul dışında bir arayışta olanlar için en kazançlı tercihi hangi şehirler sunuyor? BloombergHT Radyo’da Süheyla Yılmaz’ın Emlak Hattı programına katılan Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, İstanbul dışında gayrimenkul yatırımı yapacaklar için son dönemde öne çıkan şehirleri sıraladı. Birikimini İstanbul dışında değerlendirecekler için öne çıkan şehirler hangileri oldu?

 

“Konut projeleri şehirlere değer katmalı”

“Şehircilik anlayışının içinde mimarları, sanatçıları daha sık görmeliyiz” sözleriyle dikkat çeken Ahmet Kayhan, “Nefes alan, içinde huzurla yaşanılacak, ekonomik değer yaratacak bir şehir anlayışına doğru gidilmesi gerekiyor. İstanbul her zaman gayrimenkulü yatırım aracı olarak tercih edenlerin gözdesi konumda. Ancak diğer büyükşehirlerimizde yükselen ve o şehirlere değer katan yeni gayrimenkul projelerini yurtdışında daha çok tanıtmak ve yabancı yatırımcıyı bu şehirlerle ilgili bilgilendirmek gerekiyor.” diye konuştu.

 

İşte İstanbul dışında emlak yatırımında öne çıkan 8 şehir…

Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’ın İstanbul dışında emlak yatırımında öne çıktığını belirttiği 8 şehri mercek altına aldık…

1) Ankara

Başkent, yabancı yatırımcıların ilgisini çeken projeleriyle konuşulurken, aynı zamanda birikimini emlaktan yana kullanacaklara da alternatifler sunuyor. Ankara, 2016 Ocak ayında yedi büyükşehir arasında yüzde 19’luk amortisman süresiyle ikinci sırada yer aldı.

2) Antalya

Antalya, Ocak 2016 verilerini içeren REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesinde bölgesel satış fiyatı yıllık değişimi açısından en yüksek orana sahip ikinci şehir olurken, İstanbul’u geride bırakmayı başardı.

3) Adana

Kira getiri oranlarının yüksekliği, gayrimenkul yatırımını Adana’da yapacaklar için avantaj sunuyor. Adana, Ocak 2016 verilerini içeren REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesinde bölgesel satış fiyatı yıllık değişimi açısından en yüksek orana sahip şehir oldu.

4) Bursa

Bursa hem ticari gayrimenkul hem de markalı konut projeleriyle büyükşehirler arasında öne çıkıyor. Bursa’da 2016 Ocak ayı REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesine göre amortisman süresi yüzde 17,5. Aynı döneme ait REIDIN Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Bursa, yüzde 2.87 ile en yüksek fiyat artışının yaşandığı şehir konumunda.

5) Gaziantep

Şehircilik anlayışında örnek projelerin yükseldiği Gaziantep, 2016 Ocak ayını kapsayan REIDIN Konut Satın Alma Gücü Endeksi’nde konut satın alma gücünün en yüksek olduğu ilk üç şehirden biri oldu.

6) İzmir

İzmir, bir metropolitan olarak gayrimenkulde ciddi bir potansiyele sahip. Kentsel dönüşümle ilgili gelişmelere de sahne olan İzmir, 2016 Ocak ayında ülke çapında konut satışında üçüncü sırada yer aldı. Bu dönemde gerçekleşen 5 bin 243 adet konut satışı, İzmir’de gayrimenkulde yaşanan hareketliliği gözler önüne seriyor.

7) Kayseri

Kayseri, ekonomik gücüyle de Anadolu’nun hızlı gelişen şehirleri arasında fark yaratıyor. 2012 yılından bugüne Kayseri’nin Bölge Raporu değerlerine bakıldığında hem satış hem de kira fiyatı trendlerinin yükselişte olduğu görülüyor.

8) Kocaeli

Kocaeli, gayrimenkul özelinde satın alma ve kiralama gücünün yüksek olduğu şehirlerden biri. Kocaeli, REIDIN Türkiye Konut Fiyat Endeksleri 2016 Şubat ayı sonuçlarına göre, metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2.64 artışla, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbuldan-sonra-emlak-yatirimi-yapilacak-8-sehir/

Konyaaltı Sahili projesi yeniden ihaleye çıkıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesinin duyurusuna göre, Antalya Muratpaşa ilçesi Bahçelievler Mahallesi, 3701 ada 2, 3699 ada 4, 3700 ada 1, 563 ada 3, Arapsuyu Mahallesi, 12767 ada 10, 1208 ile 1213 parseller ile Konyaaltı Beach Park ve Konyaaltı ilçesinde devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan alanlarda hazırlanan avan ve/veya konsept projeler kapsamında yer alan ünitelerin/yapıların bir bütün halinde, çevre düzenlemesi işi kapalı teklif usulü ile ihale edilecek.

İhale, söz konusu sahilin 29 yıl süreyle işletme hak bedeli ve hasılattan yüzde 1 pay verilmek şartıyla işletilmesi ve süre sonunda bedelsiz olarak Antalya Büyükşehir Belediyesine devredilmesini de kapsıyor.

İhale, 19 Ocak saat 15.00’te Antalya Büyükşehir Belediyesinde gerçekleştirilecek.

İşin toplam yatırım maliyeti 129 milyon 471 bin 934 lira, artırıma esas ilk yıl tahmini işletme hakkı bedeli KDV hariç, 6 milyon 100 bin lira olarak belirlendi.

İstekliler, ihale dokümanını Antalya Büyükşehir Belediyesi, Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığından (Emlak Şube Müdürlüğü) mesai saatleri içinde görebilecek veya bin lira bedel karşılığında alabilecek.
Konyaaltı sahili düzenlenmesi işi için ilk ihale tarihi 11 Kasım 2016 olarak açıklanmış ancak istekli firma çıkmayınca ihale ertelenmişti.

 

Kaynak: AA

Kaynak: http://blog.zingat.com/konyaalti-sahili-projesi-yeniden-ihaleye-cikiyor/

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Mart 2016

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesi 2016 yılı Mart ayında gayrimenkul sektörüne dair rakamsal veriler sunuyor. 

Yedi büyük şehri ele alan raporda, konut piyasası satış fiyat değişimi bir yılda yüzde 25, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 23 olarak gerçekleşti.

Satış fiyatları değişiminde Adana yüzde 31’le birinci 

Bölgesel satış fiyatlarının yıllık değişimlerine bakıldığında, en yüksek oran yüzde 31’le Adana’ya ait. Adana’yı yüzde 29’la Antalya ve yüzde 27’yle İstanbul takip etti.

 

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış-Mart 2016 değerlendirmesine göre, gayrimenkul yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yedi büyük ilin amortisman süreleri, yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

Ankara: Yüzde 19

Adana: Yüzde 18.9

İzmir: Yüzde 18.8

Kocaeli: Yüzde 18.4

İstanbul: Yüzde 17.9

Antalya: Yüzde 17.6

Bursa: Yüzde 17.3

Kaynak: http://blog.zingat.com/reidin-turkiye-konut-piyasasi-genel-bakis-mart-2016/

Konutta prim yapan 5 şehir!

Türkiye konut pazarı için 2016 yılı oldukça hareketli geçiyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanması ve nitelikli konut projelerinin artması İstanbul’dan Antalya’ya, İzmir’den Ankara’ya, Yalova’dan Bursa’ya pek çok şehrin tamamında veya belirli bölgelerinde gayrimenkullerin değerini yükseltiyor.

2016’nın prim yapan şehirleri
Peki 2016’da konutta prim yapan ve yakın gelecekte prim yapması beklenen şehirler hangileri? Tabii ki bir şehrin veya bölgenin prim yapmasında ulaşımla ilgili yaşanan gelişmelerden yakın çevresinde hayata geçirilen farklı projelerin planlanmasına kadar birçok faktör etkili oluyor.

 

Çanakkale’deki en yeni satılık gayrimenkul ilanları için tıklayın!

 

Metrekare fiyatı artışında Çanakkale ilk sırada

Canakkale

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Konut Satış Fiyat Endeksi verilerine göre, 2016 yılının ilk yarısında metrekare cinsinden değer artışının en yüksek olduğu şehir yüzde 13,78’lik oranla Çanakkale.
Çanakkale’de Ocak 2016’da ortalama metrekare fiyatı 1.531 TL iken, Haziran ayında metrekare fiyatı 1.742 TL olarak gerçekleşti.

2016-da-konutta-prim-yapan-sehirler-211
Benzer bir karşılaştırma tüm şehirlere yansıtıldığında, 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde en çok prim yapan ilk beş şehir arasında Çanakkale’den sonra Ordu (yüzde 13,77) ikinci, Aydın (yüzde 13,69) üçüncü, Sakarya (yüzde 13,41) dördüncü ve Yalova (yüzde 13,12) beşinci sırada görülüyor.

 

Yalova’daki en yeni satılık gayrimenkul ilanları için tıklayın! 

 

Son 2 yılda en çok prim yapan şehirler

2016-da-konutta-prim-yapan-sehirler-160

Yalova, son iki yılda Türkiye genelinde metrekare fiyatı en çok değerlenen şehir olarak dikkat çekiyor.
Yalova’da ortalama metrekare fiyatı Haziran 2014’te 1.287 TL iken, Haziran 2016’da bu rakam 2 bin 44 TL olarak gerçekleşti ve yüzde 58,2’lik net bir artış ortaya çıktı. Haziran 2014-Haziran 2016 arasındaki döneme bakıldığında, son iki yılda en çok prim yapan ilk beş şehir listesi Yalova (yüzde 58,20), Adana (yüzde 52,40), İstanbul (yüzde 50,72), Antalya (yüzde 48,22) ve Kocaeli (yüzde 46,80) şehirlerinden oluşuyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/konutta-prim-yapan-5-sehir/

Mayıs 2016’da konut piyasasında neler yaşandı?

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesi 2016 yılı Mayıs ayında gayrimenkul sektöründe yaşananlara dair rakamsal veriler sunuyor. 

 

Yedi büyük şehri ele alan raporda, Türkiye konut piyasası fiyat değişimi bir yılda yüzde 26, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 25 olarak gerçekleşti.

 

 

Satış fiyatları değişiminde Antalya ilk sırada

Bölgesel satış fiyatlarının yıllık değişimlerine bakıldığında, en yüksek oran yüzde 30’la Antalya’ya ait. Antalya’yı yüzde 29’la Adana, yüzde 28’le İstanbul ve Kocaeli takip etti.

 

 

Bölgesel kira değeri değişimleri ise yıllık olarak bakıldığında, yüzde 27’lik oranla en yüksek İstanbul’da yaşandı. İstanbul’u yüzde 26’yla İzmir, yüzde 24’le Antalya izledi.

 

 

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesine göre, gayrimenkul yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yedi büyük ilin amortisman süreleri, yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

 

Adana: Yüzde 19,2

Ankara: Yüzde 18,9

Kocaeli: Yüzde 18,8

İzmir: Yüzde 18,5

İstanbul: Yüzde 17,9

Antalya: Yüzde 17,7

Bursa: Yüzde 16,9

 

Bursa, yıllık brüt getiri oranında yine ilk sırada

Bölgesel yıllık brüt getiri oranlarına bakıldığında, en yüksek oran yüzde 6,07’yle Bursa’ya ait. Bursa’nın ardından sıralama yüzde 5,79’la Antalya, yüzde 5,72’yle İstanbul, yüzde 5,53’le İzmir, yüzde 5,45’le Kocaeli, yüzde 5,42’yle Ankara ve yüzde 5,33’li Adana şeklinde ilerliyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/mayis-2016da-konut-piyasasinda-neler-yasandi/