İnfeksiyonları önlemede çeşitli bağışıklık elemanları rol oynayabilir. Örneğin gram (—) bakteriler IgM sınıfından antikorları, kolera gastrointestinal sistemde lokal IgA yapımını uyarır.
Antikor
Bakterinin konağa girmesi ile belirli bir sıra düzeni içinde immunoglobülinler ortaya çıkar. İlk ortaya çıkan IgM sınıfından antikorlardır. IgG sınıfından antikorlara kıyasla bu antikorların opsonizasyon, agglütinasyon yetenekleri ve bakterisid özellikleri daha fazladır. Kompleman varlığında bu antikorların etkisi ile gram negatif bakterilerin duvarı yok edilir. IgM genellikle dolaşımda bulunur ve bu işlevlerini yalnızca kan damarları içinde görür. IgG sınıfı antikorlar ise kolaylıkla dolaşımdan ekstravasküler alanlara geçebilir. IgG sınıfı antikorların bir diğer özelliği yüksek presipitasyon yetenekleri ile toksinleri nötralize etmede çok etkin olmalarıdır. IgA sınıfı antikorlar vücut sıvılarında en önemli savunma elemanlarıdır. Ayrıca çok stabil olmaları nedeni ile başka tür antikorlarırı kolaylıkla yıkıma uğradığı gastrointestinal yc4da aktif rol oynarlar.
Aynı bakteri ile tekrar karşılaşmada anam-nestik veya sekonder uyarılma ile çok daha yoğun miktarda IgG sınıfı antikor yapımı gerçekleşir.
Hücresel bağışıklık
Kronik ve hücre içi bakteri infeksiyonların-da hücresel bağışıklık önemli rol oynar. Hücresel bağışıklıkta lenfositler dışında makrofajlarm da rolü vardır ve bu reaksiyonlar sonucu gra-nülom oluşumu gözlenir. Gecikmiş aşırı duyarlılık reaksiyonları da hücresel bağışıklık mekanizması ile oluşur. Mycobacteriae, brucella gibi mikroorganizmalar makroj aflara yerleşerek hücre içi yıkıma direnç gösterirler. Bu tip bakterilere karşı savunmada hücresel bağışıklık çok önemli rol oynar.