Görme . Yenidoğan çocuk, görme alanı içinde olan parlak bir cismi farkedebilir. İki haftalık bir yenidoğan, eşyayı kısa süre ve 45-90 derecelik açıda takip eder. 2 aylıkta 180° takip eder, 4 aylıkta görme fonksiyonu daha da gelişmiştir. Çocuk eşyayı görür ve uzanıp almak ister. Görme fonksiyonu 5-6 yaşında tam olarak (20/ 20) gelişir.
İlk 2-3 ayda gözlerde geçici kaymalar nadir değildir. Kayma devamlı ise ve 3 aydan sonra düzelmiyorsa strabismus (şaşılık) dan söz edilir.
Koku, tat ve dokunma : Yenidoğanda koku alma duyusu iyi değildir, buna karşın tat duyusu gelişmiştir. 3. aydan başlayarak tükrük salgısı artar. Dokunma duyusu, ilk 5 ayda dudaklar ve dil dışında tam gelişmiş değildir.
İşitme : Yenidoğanda işitme duyusu gelişmiştir. Ani ve kuvvetli seslere irkilme ile yanıt verir. Dış kulak yolunun kulak kiri ile dolmuş olması işitmeyi güçleştireceğinden temizlenmelidir. 6 aylık bir çocuk sesin kaynağına doğru başını çevirir, tanıdığı seslerle keyiflenir. İşitme duyusu, çocuğun yeni şeyler öğrenmesi ve konuşabilmesi için gereklidir. Bozuklukların erken tanınması için ilk aylarda her muayenede işitme kontrol edilmelidir.