Biyoşimik fonksiyonları
Vitaminler vücuttaki bileşiklerin bir parçası olmaktan çok, düzenleyici fonksiyon görür
Ler. Hormonlar gibi vitaminler de metabolik olaylarda katalizör rolü oynarlar. Koenzim şeklinde davranırlar ve enzimlerin aktif şeklini meydana getirmek üzere özel enzim proteinlerine bağlanırlar.
Vitamin gereksinimleri
Tablo 7.4.1 de yağda eriyen vitaminler, tablo 7.4.2 de suda eriyen vitaminler için günlük önerilen miktarlar verilmiştir. K vitamini, biotin ve pantotenik asit için günlük önerilen miktarlar henüz standart değildir. Bu nedenle bu vitaminlere ilişkin yaklaşık rakamlar, ayrı bir tabloda (tablo 7.4.3) belirtilmiştir.
Sağlıklı bir annenin sütü, d vitamini dışında tüm vitaminleri çocuğun gereksinimlerini karşılayacak miktarlarda içerir. Ancak yaşamın ilk günlerinde k vitamininin de dışardan verilmesi gerekebilir.
Uluslararası besin kodeksi ve s.s.y.b. Gıda tüzüğü uyarınca endüstriyel bebek sütü formüllerine belirli miktarlarda vitamin ilavesi zorunludur. Endüstriyel süt formülleri ile beslenen sütçocuklarına genellikle ilave vitamin verilmesi gerekmez. Ancak meyve suları gibi doğal kaynaklarla vitamin almayan bebeklere c vitamini ilavesi uygundur. Formülün d vitamini içeriği ile çocuğun gereksiniminin karşılanamadığı özel durumlarda d vitamini preparatları vermek gerekebilir.
İnek sütü ile beslenen sütçocuklarına d vitamini preparatlarınm verilmesi ve c vitamini doğal kaynaklardan sağlanamıyorsa bu vitaminin de ilavesi gereklidir.
Batı ülkelerinde, ilk yaştan sonra karışık ve dengeli bir diyetle beslenen çocuklara hiçbir vitamin ilavesi önerilmemektedir. Ancak ülkemizde piyasa sütleri d vitamini ile zenginleştiril memiş olduğundan ilk yaşlarda ve ergenlikte, özellikle kış aylarında her çocuğa ilave d vitamini verilmesi gerekmektedir. Beslenme koşulları iyi olmayan çocukların gereksinimlerini karşılamak için multivitamin preparatları verilmesi uygundur.
Sağlıklı bir erişkin için dört ana besin grubunu (süt ve türevleri; et ve türevleri; unlu besinler; sebze ve meyveler) ye biraz yağ içeren bir diyet vitamin gereksinimini karşılar. Tablo 7.4.4. De değişik vitaminler yönünden en zengin besin sel kaynaklar sıralanmıştır.
(1) retinol eşdeğer birimi olarak. 1 retinol eşdeğer birimi = 1 p,g retinol veya 6 xg g karoten
(3) Kolekalsiferol olarak. 10 xg kolekalsiferol = 400 iü d vitamini