Atatürk’ün sosyal bilimler alanında yaptığı çalışmalar
Mustafa Kemal Atatürk, ülkemiz gelişsin ve çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşsın diye bir çok çalışmalar yapmıştır ve emek harcamıştır. Atatürk, sosyal bilimleri geliştirmek için yaptığı çalışmalar esnasında bir çok kurum ve kuruluşlar da açmıştır. Atatürk’ün sosyal bilimleri geliştirmek için açtığı kurum ve kuruluşlar;
Türk Tarih Kurumu;
Türk Tarih Kurumu 1932 yılında Atatürk’ün girişimleriyle açılmıştır. Bu kurumun açılmasının temel amacı tarihi doğru öğrenmektedir. Yani Türk Tarih Kurumu, Türklerin geçmişten günümüze kadar nerelerde, nasıl ve hangi hayat şartlarında yaşadıklarını, savaşlarını, barışlarını, antlaşmalarını araştırıp bilmek amacıyla açılmıştır.
Türk Tarih Kurumu, çalışmalarını ilk günden beri Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ve Türk Ocağı Halkevleri denilen mekanlarda sürdürmüştür. 1967 tarihinde ise şuan ki yerine taşınarak çalışmalarına devam etmiştir.
Türk Dil Çalışmaları
Dil, bir milletin bütünlüğünü sağlayan bir unsur olduğundan dolayı dil çalışmalarına fazlasıyla önem verildi. Mustafa Kemal Atatürk, Türk dilinin zenginleşmesi ve bütünlüğü sağlaması açısından Türk Dil Çalışmaları yapmıştır.
Osmanlı Devleti döneminde Farsça ve Arapça Tük diline girmiştir, devlet yöneticileri bu Arapça ve Farsça’nın girdiği Türkçe’yi tercih ederken halk ise yalın Türkçe’yi kullanmıştır. Bu nedenlerden dolayı Mustafa Kemal Atatürk, 1932 yılında Türk Dil Kurumunun kurulup faaliyete geçebilmesi için çalışmalarına başladı. Bu kurum sayesinde Türkçeden yabancı kelimeler çıkarılmıştır ve dil, yalın ve sade bir hale getirilmiştir.
Atatürk’ün Sosyal Bilimleri Geliştirmek İçin Yaptığı Çalışmalar