YAYGIN DAMAR İÇİ PIHTILAŞMASI

(1) Lokalize olmayıp yaygındır;

(2) Pıhtılaşma bölgesini koruma yerine tahrip eder ve

(3) Bazı pıhtılaşma faktörlerini plazma konsantrasyonlarını düşürecek kadar tüketir ve yaygın kanamalar oluşabilir.

Yaygın damariçi pıhtılaşması masif travmayı, bazı cerrahi tiplerini (özellikle akciğer, beyin ve prostat ameliyatları) ve bazı obstetrik hastalıkları takiben görülür. Bazen malign tümörlü (bilhassa prostat tümörleri) hastalarda ve septisemili hastalarda da meydana gelir. Ciddi karaciğer hastalığı olan pek çok hastada bir dereceye kadar yaygın damariçi pıhtılaşması bulunur.

En sık görülen klinik belirtisi ameliyat bölgelerinden ve iğne deliklerinden olan yoğun kanamadır. Kontrol edilemeyen postpartum kanama da bir belirti olabilir. Laboratuvarda kan yaymasında trombosit azlığı ile birlikte uzamış protrombin zamanı bu tanıyı düşündürür. PTT büyük ölçüde uzamış ve fibrinojen düzeyleri oldukça azalmıştır ki genellikle 75 mg/dL nin altındadır. Trombin zamanı uzamıştır ve fibrin monomer ve fibrin parçalanma ürünleri mevcuttur.

Ayırıcı tanıda, uzamış protrombin zamanı ve PTT, K vitamini eksikliğine bağlı olabilmektedir, bu nedenle K vitamini verilmesi endikasyonu vardır. Nadiren dolaşan antikoagülanlar ve yanlışlıkla fazla alınan heparin yaygın damar içi pıhtılaşmasını taklit edebilir.

Fibrinojen eksikliği şiddetli olduğu zaman kryopresipitat verilmelidir. Bir kryopresipitat paketi yaklaşık 250 mg fibrinojen içermektedir. Defekti düzeltebilmek için ise genellikle birkaç grama ihtiyaç vardır. Bazen ayrıca trombosit tranfüzyonları gerekebilir. Nadiren patolojik pıhtılaşmayı durdurmak için heparin kullanmak gerekebilir. Bu durumlarda azaltılmış dozlarda heparin kullanılır (5000 ünitelik yükleme dozunu takiben 7,5 ünite/kg sürekli infüzyon şeklinde verilir).