Yanığın tuttuğu total vücut yüzey alanı, Lund ve Browder tarafından düzenlenmiş yaşa bağlı resimli kartlar kullanarak oldukça doğru biçimde saptanabilir . Kabulde ve canlandırma başladığında her yanık hastasında bu resimli kartlardan doldurulmalıdır.
Total vücut yanık yüzdesinin dikkatlice hesaplanması birkaç sebepten dolayı önem taşır.
İlk olarak, yanık genişliğini ve dolayısıyla da ciddiyetini daha az olarak tahmin etme eğilimi vardır. American Bora Association yanıklarda ciddiyet indeksini kabul etti.
İkincisi, prognoz doğrudan yaralanmanın genişliği ile ilgilidir.
Üçüncüsü, kimin özel yanık tedavisi prensipleriyle tedavi edileceğinin veya ayaktan izleneceğinin kararını vermek yanık genişliğinin tahmini esasına bağlıdır.2 yaşın altındaki ve 60 yaşın üstündeki hastalar herhangi yanık genişliğinde dahi daha yüksek ölüm oranına sahiptirler.
Bebeklerdeki yüksek ölüm oranı pek çok faktöre bağlıdır.
İlki, vücut yüzeyinin ağırlığa oranı çocuklarda erişkinlere göre daha fazladır. Bu yüzden aynı orandaki yanık, çocukta daha büyük fizyolojik etki yapar.
İkincisi, immatür böbrekler ve karaciğer doku hasarının ve yeterli besi durumunun hızla sağlanmasının getirdiği yüksek solid yükünü berteraf etmeye yetecek seviyede değildir, üçüncüsü, tam olarak gelişmemiş immün sistem enfeksiyonlara duyarlığı artırır. Kalp hastalığı, diabet ve kronik obstruktif akciğer hastalığı ile birlikte bulunuşu yaşlılarda prognozu önemli ölçüde ağırlaştırır.
Yanığın lokalizasyonu gibi diğer faktörler de (ellerde, yüzde, veya perinede bulunuşu gibi) gidişi etkiler. Değişik şekillerde yanmış olan tüm hastalar (elektrik, kimyasal maddeler veya solunum yolunun tutulması) hastaneye yatırılır. Çünkü, sıklıkla, yaralanma ilk değerlendirmede aldatıcı olarak önemsiz görünebilir.