“Uygun fiyatlı yerler satarak vatandaşlığın önünü açıyorlar.”
Bu sözler, Turyap Genel Müdür Yardımcısı Deniz Çağlar’a ait. Deniz Çağlar, Türklerin yurtdışında gayrimenkul sahibi olma nedenlerinden neden Miami’de ev almanın daha avantajlı olduğuna kadar pek çok değerlendirme yaptı. İşte öne çıkan değerlendirmeler…
Miami’de en ucuz ev 100 bin dolar
Turyap Genel Müdür Yardımcısı Çağlar, Türklerin 40-50 yıldır Miami’den konut aldığını hatırlatarak, “Miami’de en ucuz daire 100 bin dolardan başlarken, İstanbul’da alacağınız yer yaklaşık 300 bin dolar seviyesine denk geliyor. Miami’yi tercih etmelerinin nedeni, hem fiyat avantajı hem de sayfiye bölgesi olması… Uzun süre konaklama yaptığınızda size vize hakkının yanı sıra ABD vatandaşlığı hakkı da doğabiliyor. ABD’de doğum yapmayı tercih edenler de 3-4 ay orada ikamet ediyor. Bu da Miami gibi kentlerin tercih edilmesine neden oluyor.” şeklinde konuştu.
İstanbul’un Etiler-Levent aksında fiyatların 2-3 milyon lira seviyesinde bulunmasına karşın Londra’nın merkez noktasında bu rakamın 10 kattan fazla olduğuna işaret eden Çağlar, “Dolayısıyla bugün Londra’dan yer almak problemli. Londra’da yaşayan bir Türk, aynı parayla İstanbul’dan yer almayı tercih ediyor.” dedi.
“Türkler, Almanya, Portekiz, İspanya ve Yunanistan’dan gayrimenkul alıyor”
Deniz Çağlar, Türklerin yurtdışından gayrimenkul alma eğilimi konusunda araştırma yaptırdıklarını belirterek, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti:
“Bize gelen verilere göre, Türkler Almanya, Portekiz, İspanya ve Yunanistan’dan gayrimenkul almayı tercih ediyor. Almanya’da zaten yoğun bir Türk nüfusu var. Portekiz, İspanya ve Yunanistan ise son dönemde bir atak yaptı. Uygun fiyatlı yerler satarak vatandaşlığın önünü açıyorlar. Avrupa coğrafyasında vatandaşlık önemli. Çünkü Avrupa vatandaşı olduğunuzda bütün dünyayı dolaşma serbestliğine kavuşuyorsunuz. Amerikan vatandaşı olduğunuzda da çoğu ülke vizesiz kabul ediyor. Dolayısıyla Türklerin yurt dışından ev almasının ana sebebi; dünyayı serbestçe dolaşma imkanına kavuşma isteğidir. Yoksa Türkiye’de ortalama bir vatandaşın, bu ülkelerden yer almak ve yaşamlarını orada devam ettirmek gibi bir tercihi yok. Çünkü kendi ülkelerinde kalmayı tercih ediyorlar. Terk edemeyeceği bağlantıları, akrabaları, dostları var. Ayrıca, ABD veya Avrupa’nın herhangi bir ülkesine gittiğinizde size birinci sınıf vatandaş muamelesi yapmıyorlar. Yabancı fobisi nedeniyle dışlıyorlar. Bunu yaşamaktansa kendi ülkelerinde yaşamayı tercih ediyorlar.”
Kaynak: http://blog.zingat.com/turkler-yurtdisinda-en-cok-4-ulkeden-ev-aliyor/