TOKİ, hayata geçirdiği konut projelerinden emekliler için yüzde 25 konut ayırıyor Ayrıca emeklilere özel 240 aya kadar vade ve ayda 300 TL’den başlayan fiyat fırsatları sunuluyor. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Yaklaşık 800 bin konuta ulaştık. Buna göre yine yaklaşık olarak 600 bin vatandaşımız TOKİ modeli olmasa ev sahibi olamazdı” diye konuştu. Özellikle evi olmayan emekliler için her projeden ayırdıkları konut oranının yüzde 25 olduğuna vurgu yapan Turan, 240 aya kadar vade yapıldığını, taksit oranlarının da 300 liradan başladığını söyledi. Nisan ayı sonu itibariyle ihale edilen ve ihale sürecinde olan konutların sayısının toplamda 783 bini geçtiğine de dikkat çekildi. 2017’de ise 65 bin konut ihale edecek. Emekli hak sahipleri kura ile belirlenecek. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacak.
Emekliler TOKİ’den nasıl ev sahibi olabilir?
TOKİ, emekli vatandaşların ev sahibi olması için iki yöntemle konut geliştiriyor:
1. Doğrudan idare uygulaması olan, mevcut ve projelendirme aşamasındaki konutlarda emeklilere özel yüzde 25 konut kontenjanı ayrılıyor.
2. Emeklilerin talepleri doğrultusunda, uygun görülen alanlarda konut projelerini hayata geçiriyor.
Emekliler “doğrudan idare uygulaması” projelere nasıl başvurmalı?
• TOKİ’nin ilan ettiği projelere başvuru şartlarına uygun emekliler, başvuruların yapılacağı banka şubesine kimlik belgesi ve emekli olduğunu gösteren belgeyle müracaat edebiliyor.
• Başvuru bedeli olarak banka şubesine 500/1.000 TL yatırılıyor ve “emekli kategorisi başvuru formu” dolduruluyor.
• Konut projesinin noter huzurundaki kura çekilişinde “emekli kategorisi”nde konut çıkmadığı takdirde, kalan başvuru sahipleri ikinci bir şans olarak “diğer vatandaşlar kategorisi”nden tekrar kuraya tâbi tutuluyor.
TOKİ, emeklilerin talebiyle nasıl proje oluşturuyor?
• Emeklilerden gelen talepler valilikler tarafından TOKİ’ye bildiriliyor, İl Valiliği tarafından önerilen ve TOKİ tarafından uygun görülen arsa veya arsalarla ilgili gerekli çalışmalar başlatılıyor.
• Konut projesinde teknik, mali ve idari koşulların oluşmasının ardından emeklilere yönelik konut üretimi başlıyor.
• Üretimde sözleşme için gerekli aşamaya ulaşıldığında, hak sahibi emekliler, ilgili banka şubelerinde Gayrimenkul Satış Sözleşmesi’ni imzalıyor.
Kaynak: http://blog.zingat.com/tokiden-emeklilere-ayda-300-tlye-ev-sahibi-olma-firsati/