TAFLAN YAPRAĞI

Prunus laurocerasus L. (Syn: Laurocerasus of-fİcinalis Roemer) (Rosaceae) türünün taze ve genç yapraklandır. Bitki Kuzey Anadolu bölgesinde yabani olarak yetişen, 2-6 m yükseklikte, kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Çiçekler beyaz renkli. Meyva 8-12 mm çapında, kiraz görünüşünde, parlak, koyu kırmızı veya siyah renklidir (Resim: 71).

XVI. asır ortalarında İstanbuldan Avrupaya götürülmüş olup halen park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Anadoluyu gezmiş olan

fransız hekimi P. Belon (1518-1564) bu bitkiye Ce~ rasus trapezııntina (Trabzon kirazı) ismini vermiştir (3).

Dış görünüş: 12-15 cm uzunluk ve 4-6 cm genişlikte, derimsi, kısa saplı, üst yüz parlak, alt yüz açık yeşil renkli ve donuk, tüysüz. Yaprak parmaklar arasında ezildiği zaman özel bîr koku duyulur.

Bileşim: Tanen, emulsin isimli bir ferment ve prunasin isimli bir glikozit taşımaktadır. Bu glikozitin parçalanması ile çok zehirli bir bileşik olan si-yanhidrik asit açığa çıkar.

Etki ve kullanılış: Yapraklar yalnız taflan suyu (Aqua Laurocerasi) elde etmekte kullanılır. Taflan suyu yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Öksürük kesici, bulantı ve karın ağrılarını yatıştırıcı olarak kullanılır. Fazla miktarda alındığı zaman baş dönmesi, kusma ve karın ağrıları ile meydana çıkan bir zehirlenme yapar. Bazı ilâçlara tad ve koku vermek için de kullanılır. Meyvalan yenilebilir.

Kullanılış şekli: Taflan suyu, günde 1-8 gr.

Diğer isimler: Lazkirazı ağ., Lazüzümü, Kara-yemiş ağ.

Toksikoîojik etki: Yapraklar siyanhidrik asit veren bir glikozit taşımaları nedeniyle zehirlirdir. Bu yüzden yaprakların baharat olarak kullanılması tehlikelidir. .

Taflan bitkisinin meyvaları Karadeniz bölgesinde “Karayemiş” veya “Lazkirazı” ismiyle tanınır (4). Taze meyvalar pazarlarda satılmakta ve meyva olarak yenilmektedir. Fırınlarda kurutulmuş mey-vadan elde edilen tohumlar dahilen, acı badem tohumu gibi, şeker hastalığına karşı kullanılır. Tohum toz edilir ve sabahları aç karnına î-2 kahve kaşığı alınır. Taze meyvalann idrar arttırıcı ve taş düşürücü özellikleri vardır.