TAŞNANESİ

foîia (Bieb.) P.H. Davis (Labiatae) türünün kurutul

muş yapraklarıdır.

1  – Tanker ve ark.: On the volatile oil ot’ Mentha spicata L. subsp. spicata cultivated in Turkey – Turkish J. of Pharmacy I (2):

117(1991).

2  – Özturk, M.A. ve Görk. G.: aynı yayın.

3  – Ceylan. A.: Ekolojik faktörlerin farklı kökenli Mentha çeşitlerinin verimlerine, uçucu yağ miktarı ve bileşimine etkileri –

Uluslararası Tıbbi Bilkiler Kologiumu Bildirileri 68, İzmir (1974).

4 – Gürgen. A.R.: ayni yayın. 327.

5  – Gürgen, A.R.: Türkiyenin önemli eterik yağlan üzerinde araştırmalar, II – Ankara Y. Zir. Enst. Derg. 9 (2): 332 (1948).

Bu tür 10*50 cm yükseklikte, çok yıllık ve tüylü bir bitkidir. Yapraklar 5-10 mm uzunlukta, tüylü, grimsi yeşil renkli, alttakiler oval biçimde, üsttekiler dar, kuvvetli nane kokulu ve baharlı lezzetli. Bitki genellikle taşlık yerlerde yetişir.

Memleketimizde Erzurum (Tortum) bölgesinde “Taşnanesi” ismiyle tanınmakta olup, kurutulmuş yapraklan, nane yerine kullanılmaktadır.

60 pulegon ve % 20 menton taşımaktadır (1).

M. myrtifolia Boiss. et Hohen. (Dağ çayı, Topuk çayı): 10-40 cm yükseklikte, çalı görünüşünde, tüylü, kırmızı çiçekli, çok yıllık bir bitkidir. Çiçekli dalları, Güney Anadolu bölgesinde (Alanya, Anamur, Kaş) çay halinde iştah açıcı, gaz soktürücü ve uyarıcı olarak kullanılmaktadır.