Şizofreni Hastalığı için Molekül Bulundu

Şizofreni, dünya çapında 24 milyon kişiyi etkiliyor. Hastalar, kesintili düşünceden ve davranıştan, kimi zaman da abuksamalardan muzdarip. Nedeni, beyin kimyasındaki bir bozukluk.

‘Nöroiletici’ denilen kimyasal taşıyıcılar durumu olumsuz etkiliyor. Farklı araştırmacılar bir molekülü hastalıktan sorumlu tutuyorlar.

New York Rockfeller Üniversitesi’nden Paul Greengard ve arkadaşları, zihin etkileyen ilaçlar olan amfetamin, LSD ve ‘melek tozu’ olarak da bilinen PCP ile fareleri etkilediler. Bu üç uyuşturucudan her biri, nöroiletici sistemin belli bir noktasını etkiler, ayrıca beyin ve davranış üzerinde benzer etkiler yaratır.

Ekip, bu üç maddenin de aynı beyin proteinini, DARPP-32’yi değiştirdiğini buldu. Hayvanlar, sinirlilik ve yinelenen kaşınma gibi şizofrenik semptomlar geliştirdi.

Yeni tedavi umudu

Şizofreni, beynin kimyasını ve yapısını etkileyen karmaşık bir hastalık. Bir sonraki adımda, moleküler bir değişikliğin nasıl halüsinasyon ve abuksama yarattığı araştırılacak.

Bulgu, yeni şizofreni tedavileri yaratımına katkıda bulunabilir.

Halihazırdaki tedaviler ‘dopamin’ denilen bir sinir kimyasalını durdurmaktadır. Abuksamalar, konsantrasyon bozukluğu ve anımsama gibi olumsuz yan etkileri vardır.

Tenesse Nashville’deki Vanderbilt Üniversitesi’nden dopamin uzmanı Ariel Deutch, DARPP-32’yi hedefleyen ilaçların bir çok nöroileticiyi etkileyeceğini belirtiyor. Böylelikle, yan etkiler azalırken, ilaçlar daha iyi sonuç verebilecek.