SEMPTOMLAR
Bütün ses teli tümörleri, ses kısıklığına sebep olur. Yeteri kadar büyüklerse, ses teli tümörleri nefes alma zorluğuna da sebep olabilirler. Büyüyen kanserli bir tümör kademeli olarak, ses kısıklığına, yutkunma sorunlarına ve boğazda büyüyen bir yumruya sebep olur. 4 haftadan fazla süren ses kısıklığınız varsa, doktorunuzu görün.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Doktorunuz sizi tetkik edecek ve gerekirse bir KBB uzmanına yönlendirecetir. Doktor, boynunuzun dış kısmını, boğazınızı ve gırtlağınızı inceleyecektir. Eğer bir şişme görürse, tümöre yapılacak bir biyopsi (mikroskop altında incelenmek üzere alınan doku), tümörün selim mi yoksa habis mi olduğunu belirleyecektir. Polipler ve papillomalar, genel anesteziyle yapılan bir ameliyatla alınır. Erken belirlenirse, kanserli tümörün tedavi şansı yüksektir. Kanserin derecesine göre, kemoterapi , radyo terapi ve ameliyat -ayrı ayrı veya birlikte – önerilebilir. Gırtlağın sadece bir kısmı alınırsa, konuşma yetinizin bir kısmını koruyabilirsiniz.
Daha ileri vakalarda, kanserli hücrelerin, vücudunuzun diğer kısımlanna sıçramasını önlemek için, gırtlağın tümü alınabilir. Gırtlağın tümü alınırsa, ses telleriniz de alınacak ve nefes alabilmeniz (hava borunuz gırtlağınızdaki delikte duracaktır) için gırtlağınızda bir delik açılacaktır.
Konuşabilmeniz için, doktorunuz, nefes borusu (hava borusu) ile yemek borusu (yenilenlerin mideye inerken katettiği boru) arasında, bir başka boru açılması ve buna bir valf bağlanması için bir ameliyat önerebilir. Konuşmak istediğiniz zaman, gırtlağınızdaki deliğe basarsınız, bu da valfi açar ve içeri ve yemek borunuza hava gider. Yemek borusundan yukarı giden titreşimler sesi yaratır ve ses ağzınızla şekillenerek konuşma oluşur. Sesiniz eskiden olduğu gibi olmayacaktır ancak konuşmanız anlaşılacaktır.