Satın alacağınız konut depreme dayanıklı binada mı?

17 Ağustos 1999 tarihli depremin üzerinden geçen 18 yıldan sonra olası bir depreme ne kadar hazırız? Kentsel dönüşüm çalışmaları nasıl ilerliyor? Depreme dayanıksız binaların dönüştürülmesi ile ilgili son rakamlar nedir? Peki deprem beklentisi bulunan şehirlerde konut almayı düşünenler nasıl hareket etmeli, nelere dikkat etmeli?

Tüm bu sorular ile ilgili Yıkım Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut açıklamalarda bulundu. Bulut, kentsel dönüşümün 2017’de hızlandığına dikkat çekerek, “Depreme tam olarak hazırız diyemeyiz ama kentsel dönüşümde faaliyetler çok hızlı şekilde ilerliyor.” dedi.

 

 

“Depreme dayanıksız 1 milyon 200 bin bina dönüştürülecek”

Depreme dayanıksız 1 milyon 200 bin binanın dönüştürüleceğini, bu rakamın yüzde 40’ının İstanbul, yüzde 25’inin ise İzmir’de bulunduğunu bildiren Bulut, kentsel dönüşüm ile Türkiye’nin depreme hazırlanması ve depremlerde oluşacak etkiyi en aza düşürmenin amaçlandığını kaydetti.

 

Depreme dayanıklı binada konut satın almak isteyenlere tavsiyeler

Yıkım Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut, ev sahibi olmayı düşünenler için de önemli tavsiyelerde bulundu. İşte depreme dayanıklı binalarda konut satın almak için dikkat edilmesi gerekenler:

• Satın alacağınız konutun deprem sonrası projelendirilmiş binalarda olmasına özen gösterin.

• Deprem öncesi yapıların büyük bir bölümünün risk taşıdığını unutmayın.

• Bir binanın yüksek ya da alçak, büyük ya da küçük olması arasında bir risk farkı bulunmuyor. Önemli olan satın almayı düşündüğünüz dairenin yer aldığı binadaki kat sayısı değil, yeni yönetmeliklere uygun biçimde inşa edilip edilmediği.

 

 

Kentsel dönüşüm hız kazandı

Yıkım Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut, kentsel dönüşümde sürecin 2012 yılında başladığını, 2016 itibariyle de Türkiye’de 80-100 bin civarında binanın yıkılıp dönüştürüldüğünü ifade etti. 2017’de ise 60 bin binanın dönüştürüleceğini aktaran Bulut, “Bu da kentsel dönüşümün inanılmaz hız kazandığını gösteriyor ve 20 yıl süreceği düşünülen kentsel dönüşüm projesinin daha erken biteceğini bize müjdeliyor. Geçtiğimiz yıla kadar yapılan yıkımların oluşturduğu rakam yaklaşık 5 milyar lira seviyesindeydi. Ancak sadece 2017 yılında 3 milyar liralık işlem hacmi olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

 

Yıl sonuna kadar yıkım sektöründe 8 milyar TL beklentisi

Türkiye’de halkın bilinçlenmesi, müteahhitlerin konuyu ele alması, kamu kuruluşlarının kendi yapılarının dönüşümlerini hızlandırması gibi nedenlerle kentsel dönüşümün hız kazandığını ve geçen yıla kadar çıkan engelleyici bazı unsurların yapılan çalışmalarla önemli ölçüde azaltıldığını belirten Bulut, bu çerçevede 2017 sonuna kadar yıkım sektörü ekonomisinin 8 milyar lira seviyesine ulaşmasını beklediklerini ifade ederek şunları söyledi:“Bunun yüzde 20-25’lik kısmı sadece İstanbul için yapılacak yatırımlar olacak. İstanbul, şu an Türkiye’de en fazla önem arz eden kent. Nüfus olarak, çok fazla insanın yaşadığı ve yüksek derecede deprem riski altında olduğu için kentsel dönüşüm projesindeki etkisine çok daha önem vermeliyiz.”

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/satin-alacaginiz-konut-depreme-dayanikli-binada-mi/