Renk körlüğü neden olur
Bazı canlılarda renklerin algılanmasını sağlayan pigment moleküllerinin olmaması ya da yeterli kadar bulunması halinde renklerin ayırt edilmemesi durumuna renk körlüğü denmektedir. Renk körlüğü durumlarında genellikle kırmızı, yeşil ve mavi renkler ayırt edilememektedir.
Renk körlüğü bir hastalıktır ve kalıtsal olarak anne ve babadan geçebilir. Eğer bir erkekte renk körlüğü varsa bir kız çocuğu olduğunda bu durum babadan kızına kalıtsal olarak geçecektir. Eğer bir kız renk körlüğü taşıyıcısı ise çocukları olduğunda çocukların yarısında da renk körlüğü görülme ihtimali çok yüksektir.
Renk körlüğü hastalığı sadece insanlara özel bir hastalık değildir. Örneğin kelebekler, kuşlar, köpekler gibi canlılar da renk körü olabilirler.
Renk körlüğü kalıtsal olan bir hastalıktır ve çocuğa anne babadan geçmektedir. Eğer akraba evliliği söz konusu ise zararlı genler baskın olur ve anne babada renk körlüğü olmasa da çocukta renk körlüğü görülebilir. Eğer bir erkek renk körü ise doğan kız çocuğu da taşıyıcı olacaktır.
Şeker hastalığı, glokom, makula, Alzheimer, parkinson, kronik alkolizm, lösemi ve anemi gibi hastalıklar sonucunda da renk körlüğü teşhisi konulabilir.