Reflüye İyi Gelen Yiyecekler

Muayyen yiyecekler ve çok fazla yiyecek, karın asidi imalatını çoğaltarak reflü şikayetlerine sebep olabilir. Birtakım yiyecekler ise karın ve yiyecek borusu içinde yer alan, karın asidinin yiyecek borusuna çıkmasını engellemiş olan özofagus kasının zorluk çekmeden özelliklerini yerine getirmesine destek sunar. Kilo verenler özofagus adalesi bilhassa yağlı ve kızarmış yiyecekler, domates ihtiva eden besinler, çikolata, kafeinli sıvı gıdalar ve içki sebebiyle muntazam çalışmayabilir. Bu yemek ve sıvı gıdalar reflü sızılarının çoğalmasına neden olabilir. Bunun sebebi, bu besinlerin karın asidi imalatını çoğaltması ve sindirilmelerinin uzun sürmesidir. Mütehassısların reflüsü olanlara tavsiye etmiş olduğu besinler çoğu zaman sindirimi basit ve çok fazla karın asidine sebep olmayacak besinlerdir.
Reflü ve Yeme içme

Herkesin hazım sistemi besinlere değişik reaksiyonlar verebilir. Reflü emareleri çoğu zaman asitli meyveler ve sıvı gıdalar, kafein, çikolata, içki sebebiyle artarken reflüsü olan birtakım insanlarda bu besinlerin birkaçı bulguların şiddetlenmesine yol açmayabilir. Sizde hangi besinlerin reflüyü arttırdığını icad etmek için şahsınıza bir sıralama hazırlayabilirsiniz. Alttaki sindirimi rahat yiyecekler mütehassıslar tarafınca reflüsü olanlara tavsiye edilen gıdalardır.

Nebatsal Protein: Columbia Üniversitesi’nin icra ettiği çalışmaya göre nebatsal kaynaklardan alınan protein karın ve yiyecek borusu boşluğundaki asit geçişini engellemiş olan özofagus kasını zorlamıyor ve bu kasın işleminin gelişimine katkıda yer alıyor. Hayvansal besinlerden alınan protein yerine protein aracılığıyla varlıklı fasulye (bilhassa siyah fasulye) ve mercimek kullanmak reflü emarelerinin az hale gelmesine destek meydana gelecektir. Siyah fasulye ek olarak hazım ve genel sıhhat için mühim lif, folat ve antioksidanlar ihtiva eder.

Lifli Besinler: Lifli yiyecekler hazım esnasında çok fazla karın salgılanmasını önüne geçer ve reflü rizikosunu azaltır. Beslenmenize tam tahıllı besinleri, lif tarafından varlıklı meyve ve sebzeleri ilave ederek reflü sebebiyle yaşanmış olan sızıları hafif hale getirebilirsiniz. Muz, elma, şeftali, armut, kavun ve çilek bir reflü rejiminde önerilen meyvelerdir. Amma velakin lifli olmalarına rağmen bununla birlikte asitli olan portal, mandalina ve greyfurt şeklinde meyveler asit reflüye sebep olabilir. Domates ve domatesli besin mamüllerinin genel hatlarıyla reflü yakınmalarını çoğalttığı tanınmaktadır. Lif tarafından varlıklı öteki besinler içinde kepekli tahıllar, esmer pirinç, yulaf ezmesi ve birtakım makarna türlerini sayabiliriz.
Reflüye İyi Gelen YiyeceklerSebzeler: Domates haricinde kalan bütün sebzeler reflü rahatsızlarına tavsiye edilmektedir. Doğal olarak sebzelerle hazırlanan yiyeceklerin azca yağlı olması ve sebzeleri salata gibi tüketecekseniz salata sosu kullanmamanız önerilir. Bilhassa lahana şeklinde omega 3 yağ asitleri, vitamin ve mineral tarafınca varlıklı sebzeler reflünün iyileştirilmesine destek meydana gelebilir.

Alttaki besinler reflüyü tetiklemeyen ve aşırı karın asidi imalatına yol açmadan sindirilebilir;

Elma
Muz
Patates (ocakta yahut haşlama)
Brokoli
Lahana
Havuç
Fasulye
Yağsız kıyma
Tavuk göğsü (haşlama)
Balık
Ak peynir
Ekmek
Kepek
Yulaf
Esmer pirinç
Ak pirinç
Mısır ekmeği
Yağsız merhem peynir
Soya peyniri
Yumurta akı

Bu sıralama reflüsü olanların tüketebileceği besinlerin hepsini içermemektedir.
Reflüyü Tetikleyen Yiyecekler

Yağlı Besinler: Yağlı besinlerin sindirimi zor olsa gerek bundan dolayı karın daha çok asit salgılamak mecburiyetinde kalır. Yağ bununla birlikte sindirimi yavaşlatarak asit reflü rizikosunu yükseltir. Yağlı ve ağır besinlerden meydana gelen bir öğün yerine azca yağlı ve sindirimi daha da rahat yemekleri seçenek edin. Kızartma besinler, çok fazla iyotlu konserve besinler, savunucu nesne ihtiva eden sıvıgıdaları tüketmeyin.

Domates: Sıhhat için oldukca faydalı “likopen” materyalini ihtiva eden domates yüksek asit içeriğiyle reflü yakınmalarını çoğaltabilir. Ketçap, domates salçası, domates suyu şeklinde besinlerinde genel hatlarıyla reflüyü negatif tesir ettiği tanınmaktadır.

Sarımsak ve Soğan: Pişmemiş sarımsak ve soğan çoğu zaman reflüyle ilişkili karın ekşimesine neden olur yalnızca birtakım profesörler sarımsak ve soğanın bir tek birtakım kişilerde reflüyü tetiklediğini söylemektedir. Bu besinlerin sizde reflü sızılarına sebep olup olmadığını öğrenmek için sarımsak ya da soğan ihtiva eden yemekleri tükettikten sonrasında yanma hissiyatı olup oluşmadığına dikkat edebilirsiniz.

Baharatlı Besinler: Çok fazla baharatlı ve acı besinler reflüyü şiddetlendirebilir. Yiyeceklere eklediğiniz baharatları az hale getirebilirsiniz.

Nane: Nane karın ve yiyecek borusu içinde yer alan kasın gevşemesine sebep olarak karın asidinin yiyecek borusuna geçişini kolay hale getirebilir. Taze nane, naneli sakız, nane çayı ve naneli şeker tüketmemeye uğraşın.

Reflüyü tetikleyen yiyecekler insandan insana farklılaştığı için reflüsü olanlara tavsiye edilen her öğünde tükettikleri besinleri puan aldıkları bir “yiyecek günlüğü” tutmalarıdır. Bu günlük yardımıyla sizde reflüye yol açan besinleri net olarak belirleyebilir ve yeme içme programınızı buna göre oluşturabilirsiniz.

Karın asidi imalatını, bağlı olarak reflü sızılarını çoğalttığı mevcut olan birtakım yemek ve içerecekler;

Turunçgil
Turunçgil suyu
Limon
Limon suyu
Greyfurt
Kızılcık suyu
Domates
Kızartma besinler
Yağlı et
Yağlı kıyma
Pişmeden soğan
Kızartma tavuk
Mayhoş krema
Muzlu süt
Dondurma
Likör
Şarap
Bira
Kahve
Çikolata
Pastane mahsulleri
Mısır cipsi
Patates cipsi
Savunucu ihtiva eden konserve yiyecekler
Gazlı sıvı gıdalar
Çay