Protezler

Plastik protezler uzun ömürlü olup dokular tarafından kolay kabullenilirler. Teflon, naylon, silastik, polietilen ve propilen en tesirsiz olanlardır. Teflon ıslanmayan bir yüzeye sahip olduğundan bağ dokusu ince teflon yamalara çok zor nüfuz eder. Bunun sonucu, teflon arter protezi içindeki yeni intima parçalanır ve damar içinde hareket etme eğilimi kazanır. Silikonize Teflon (Göre – Tex) daha kuvvetli iyileşim gösterir. Yüksek dansiteli polietilen protezler ağırlık taşıyacak eklemlerde kullanılır. Herni onarımında sıklıkla kullanılan plastik yamalar propilenden yapılanlardır. Şekil verilme ve dikiş tutma özelliği nedeniyle plastik cerrahide son yıllarda katı protez maddesi olarak silastik kullanılmaktadır. Bununla birlikte kapsül nedbe dokusu gösterme özelliği sorun olmaktadır.

Dakron yüzeyi ıslanabilen bir madde olduğundan destek dokusu kolaylıkla nüfuz ederek onu çevreleyebilir. Bu özelliği nedeniyle son yıllarda büyük damarlar için dakran protezler kullanılmaktadır.

Plastik en iyi olmasına karşın, bir yabancı madde olup çevresindeki infeksiyonla her tür plastik protez büyük sorun yaratmaktadır. Standart boyda delikleri olan polietilen veya polipropilen yamalar, infekte yaralarda dahi granülasyon dokusu tarafından örtülür. Oysa mikroplu alanda, kullanılacaksa otolog damar greftleri kullanılmalıdır, hatta küçük damarlar için gereken plastik greftler içerde gelişecek granülasyon için yetersizdir.

Yara iyileşmesi prensiplerinde, damar yolu uygulamalarının ilginç bir seyri vardır. İlk zamanlar yerleştirilen damar protezleri 1′- 2 hafta içinde sepsis sonucu başarısız kalmaya mahkumdu . Daha sonra geliştirilen, vücut tarafından daha kolay kabullenilen içi silikonlu ve hareketsiz kalabilen, böylece bakterileri damar boyunca taşımayan protezler aylarca hatta birkaç yıl kullanılabilir olmuştur.