MEME BAŞI AKINTISINDA AYIRICI TANI

(1) Akıntının yapısı (seröz, kanlı veya diğer biri)

(2) Tek veya çift taraflı oluşu

(3) Tek kanaldan veya çok kanaldan akıntı gelip gelmediği

(4) Kitleyle birlikte olup olmadığı

(5) Akıntı kendiliğinden mi (devamlı inatçı veya aralıklı) yoksa meme sıkılınca mı geliyor?

(6) Akıntı bir tarafa basılınca mı yoksa memeye tümüyle baskı yapılınca mı geliyor?

(7) Adetlerle ilgili mi?

(8) Pre veya post menapozal mi?

(9) Gebelik önleyici ilaç veya postmenapozal semptomlar için östrojen preparatı kullanıyor mu?

Premenstrüel dönemde genç kadınlarda tek vaya çift taraflı çok sayıda duktustan olan akıntılar adet öncesi artmak üzere, meme displazisi nedeniyledir. Akıntı sarı/yeşil veya kahverengi olabilir. Papillomatozis veya duktus ektazisi de tanıda sözkonusu olabilir. Diffuz ve malign olmayan durumun aydınlığa kavuşturulması için biyopsi gerekir. Kitle varsa çıkartılmalıdır.

Emzikte olmayan memelerde birçok duktusdan sütlü akıntı bazı sendromlara ortaya çıkar (Chiari-Frommel, Argonz-Del Castillo’ “Forbes-Albright”). Bu durum muhtemelen hipofizden fazla prolaktin salgılanması sonucu olur. Endokrinolojik araştırmayı gerektirir. Chlorpromazine ve gebelik önleyici gibi ilaçlar da sütlü akıntıya sebeb olabilmektedirler ve ilaç bırakılınca da kaybolmaktadırlar.

Akıntı cerahatli ise areola altı absesindendir ve abseyle birlikte sinüs lactiferusun da çıkartılması gerekir

Meme akıntısı yapan hiçbir benign lezyon prekanseröz değildir fakat ikisi bir arada olabildiği gibi klinik düzeyde bunları kanserden ayırt etmek de mümkün değildir. Kanser hastalarında hemen hemen daima palpabl kitle vardır ama akıntı da tek bulgu olabilir. Kronik meme başı akıntısı özellikle kanlı ise daima tutulmuş duktusun çıkartılması endikasyonudur.