Manyetik Rezonans Görüntüleme

Bir MRG taraması esnasında, içinde büyük bir mıknatıs ve verici olan bir makinenin içine giren bir masaya uzanırsınız. Vücut dokularınız, manyetik alana ve radyo dalgalarının titreşimlerine maruz kaldıklarında, etrafınızı çevreleyen makina tarafından tespit edilen sinyaller yayar. Elde edilen bilgi daha sonra, sinyallerden bir görüntü oluşturan bilgisayara gönderilir.

Yağlar gibi, fazlaca sıvı ve çok sayıda hidrojen atomu ihtiva eden dokular, açık renk görüntüler olarak belirir. Kemikler gibi, daha az sıvı ve daha az sayıda hidrojen atomu ihtiva eden dokular ise, daha koyu görüntüler olarak yansır. Bazen, görüntüleri iyileş­tirmek amacıyla, kana kontrast madde zerk edilir.

BT taramasında olduğu gibi, MRG’de de, organların iç bölge­leri klasik röntgen filmlerinden çok daha iyi görülebilir. Güçlü manyetik alan, aygıtı yerinden oynatabileceğinden, vücudunda, beyin anevrizması klipsi veya kalp pili gibi belli metal implantlar veya aygıtlar bulunan kimseler, MRG çektiremezler.

Cerrahi operasyonda kulla­nılan klipsler ve ortopedik metal implantlar genellikle sorun yaratmaz, ancak yine de vücudu­nuzda herhangi metal bir madde bulunuyorsa, radyologunuza bunu belirtmeniz gerekir. MRG, acı vermeyen bir teknik olsa da, bazı kişiler, silindir biçimin­deki MRG makinesinin içinde kapalı kalmakla ilgili sıkıntı yaşarlar ve makinenin içi gürültülüdür. Gürül­tüyü duymamanız için, birçok tesiste müzik dinlemeniz için kulak­lıklar verilir. Aynı zamanda, MRG makineleri daha açıktır; vücudu­nuzun büyük kısmı makinenin içinde değildir, yalnızca taranacak bölge silindirin içine alınır.

MRG, kemikle çevrili vücut bölgelerinin görüntülerini sağlaya­bilir, dolayısıyla beyin ve omuriliği görüntülemede özel bir önem arz eder. Ayrıca eklemleri incelemede de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kan damarlarının detaylı görün­tülerinin alınması gerektiğinde, benzer bir teknik olan manyetik rezonans anjiyografi kullanılabilir.