MALL0RYVEİSS SENDROMU

Bu yırtılma genellikle mukoza ve submukozayı içerir, fakat muskularis mukozayı içermez.Bu lezyonların ortalama %75’i midededir, %20 si ise özefagogastrik bileşkede bulunur. Ancak vak’aların %5’i tamamen distal özefagus içindedir. Hastaların 2/3’ünde bir hiatal herni vardır. Hastaların büyük bir kısmı alkolik kişilerdir. Fakat lezyon herhangi bir sebep dolayısiyle şiddetli bir öğürtüden sonra görülebilir. Kapalı kardiak masajı takiben bu şekilde bir çok vak’a bildirilmiştir.

Klinik Bulgular

Eğer iyi bir anamnez elde edilebilirse, bunu akut gastrik kanamanın diğer majör sebeplerinden ayırmada daha önemli tanı değeri vardır. Tipik olarak hasta önce gıdalı mide içeriğini kusar. Bunu kuvvetli bir öğürtü ve kanlı kusmuk takip eder. Mide başmandaki hızlı yükselme, bazen hiatal herni tarafından daha da şiddetlendirilerek yırtılmalara neden olur. Distal özefagusun gerçek yırtılmaları da kusma sırasında gelişebilir (Boerhaave’s Syndrome), fakat bunlar arasındaki fark, gerçek yırtılma kusmağa bağlı iken, gastrik mukozadaki yırtılma kusma olmaksızın öğürtüye bağlıdır. Tanı eğer tipik bir anamnez alınırsa kuvvetle desteklenir. Tanı koymakta en pratik yöntem ozefagogastros kopidir. Baryumla yapılan tetkikler iezyonui göstermeyebilir. Fakat seîektif anjiografinin kanamanın yerinin gösterilmesinde başarılı bir şekilde kullanıldığına ait bildiriler yayınlanmıştır.

Tedavi ve Prognoz

İlk olarak hasta üst G.I.Sistem kanamalarında tarif edilen genel değerler içinde ele alınır. Ortalama hastaların %90’mında, midenin buzlu-su ile lavajmdan sonra kanama kendiliğinden durur. Endoskopi yapıldığı sırada hala ciddi bir şekilde kanayan hastalar büyük ihtimalle ameliyatı gerektirirler. Vazopressinin I.V.İnfüzyonu (0,4-0,6 ünite) az bir grup hastada faydalı olabilir. Eğer kanama devam ederse, yırtığın cerrahi olarak onarımı gerekecektir. Sengstaken-Blakemore tüpü mide alanında genellikle kanamayı tampone edemez ayrıca da yırtığı uzatabilir. Eğer laparatomiden önce tanı konmuşsa, Cerrah, karın açıldıktan sonra uzun bir (10-12 cm), gastrostomi yapmalıdır. Yırtığı uygun şekilde ortaya koymak zor olabilir. Hastaların yaklaşık %25′ inde 2 tane yırtık olduğundan iyi bir gözlem yapılmalıdır. Nonabsorbabl bir dikiş materyeli ile devamlı olarak kapatılmalıdır. Postoperatif nüks çok nadirdir.