Lösin hipoglisemisi

Yenidoğanda geçici diabetes mellitus

(psödo diyabet)

Gestasyon yaşma göre doğum tartısı düşük (sga) yenidoğanlarda görülen nadir bir bozuk­luktur. Etioloji bilinmez. Fetal malnütrisyon et­kisi ile pankreas adacıklarının beta hücrelerin­de gelişme bozukluğuna bağlı olduğu ileri sürül­mekle birlikte, bu vakalarda bazen başlangıçta hipoglisemik bir dönem görülmesi bu açıklama­yı geçersiz kılmaktadır. Vakaların küçük bir bö­lümünde ailede diyabet öyküsü vardır. Malnüt­risyon ve dehidratasyon başlıca belirtilerdir. De hidratasyon doğumdan birkaç gün sonra ortaya çıkar. Hemokonsantrasyon, metabolik asidoz, ateş olabilir. Çocuk soluk, deri buruşuktur, hi perglisemi vardır. Kan glükoz düzeyi 1000 mg/dl kadar yüksek olabilir. Ketoz ve asetonüri yoktur.

Yenidoğanın geçici diyabeti bu dönemde gö­rülebilen diğer hiperglisemik durumlardan ayırt edilmelidir. Yenidoğanda ve sütçocuklarmda hi pernatremi süresinde, özellikle bu durum mss ile ilgili geçici bir bozukluk ile birlikte ise hiper

Glisemi görülebilir. Ayrıca, çok nadir olarak tip 1 diabetes mellitus doğumdan sonraki ilk günler veya haftalarda ortaya çıkar.

Yenidoğanın geçici diyabeti vakalarında insü­lin tedavisi gerekir. Günde 1 3 ıu/kg insü­lin ile hiperglisemi düzelir. Bu vakalar insüline çok duyarlı olduğundan insülin tedavisi süresin­de kan şekeri sık aralarla kontrol edilmelidir. Dehidratasyon, çocuğun genel durumuna göre oral ya da damardan sıvı tedavisi ile düzeltilir. Hastalık, birkaç gün veya haftalık bir süre so­nunda daima şifa ile sonlanır. Zekâ geriliği seke li bildirilmiştir.