Etkeni bir RNA virusu olan rabdovirustur, ileri derecede nörotropi gösterir. Memeli hayvanlarda ansefalit olarak seyreden kuduz, yaygın aşı uygulaması sayesinde ev hayvanlarında eradike edilmiş gibidir. Sokak köpeklerinin ve yabani hayvanların kuduzu insanlara bulaştırmaları konusu ülkemizde önemini korumaktadır.
Klinik tablo: Kuduz bir hayvanın insanı ısırmasından 2 hafta ile 7 ay sonra hastalık ateş, halsizlik, baş ağrısı, hiperirritabilite, ısırık yerinde aşırı duyarlılık ile başlar. Pupillalar genişler, kas spazmları olur, opistotonus ve tonikklonik kramplar ile ölüm gelir. Sudan korkma, su içememe (hidrofobi) ve huzursuzluk önemli belirtilerdir.
Profüaksi: Ev hayvanları (kedi, köpek) her yıl aşılanmalıdır. Işınlan yer insizyonla açılıp tuzlu suyla yıkanmalıdır. Isırılmış olan kimse kuduz aşısı ile aşılanmalıdır. Kullanılan aşıların en iyisi Human diploid celi vaccine’dir. Isırılma günü aşıya başlanılmalıdır. Aşılama ilk gün, 3., 7., 14., 28. ve 90. günler yapılır. Adı geçen aşı ile lokal ve nörolojik komplikasyon görülmez.Isırılmadan önceki korunma avcılar, orman koruma personeli, veteriner ve yardımcıları, kuduz hastaları ile ilgili sağlık personeli için gereklidir. Bunlara 1 ay ara ile ve 6 ay sonra olmak üzere 3 defa birer ampul Rabipur deri altına yapılır. 2 yılda bir 1 mi aşı yapılarak bağışıklık idame edilir.
Tedavi
Hastalık başladıktan sonra hastanın kurtulmasına bugün için olanak yoktur. Bu durumdaki hasta tecrit edilir. Sedatifler verilir.