İstanbul, Ankara ile başlayan ardından tüm Anadolu’ya yayılan projelerin sayısı arttıkça “satış ve pazarlama süreçleri yönetimi” oldukça önem kazanıyor. Üretici firmanın marka değerine de katkı sağlayan marka projelerin satış başarında doğru hikâye kurgusu ve bu kurgu doğrultunda gerçekleştirilen planlama ise büyük önem taşıyor.
CEF Danışmanlık’ın kurucu ortağı Evren Acar, konut alıcısının ilk olarak firmanın güvenilirliğine sonra da projenin hikayesine baktığını söyledi. Acar, “Alıcılar, yüklenici firmaya güven duyduktan sonra önce projenin hikayesinde kendilerini buluyorlar. Ben burada olmalıyım hissi uyandırmak çok önemli. Şayet bu hissi uyandıramıyorsanız zaten fiyatlarınızın hiçbir önemi kalmıyor. Biz bu iki projemizde bunu başarabildik” dedi.
Konut satışı için iyi referanslar yeterli değil
Uzun yıllar güçlüklerle biriktirilen paraların değerlendirilmesi ya da yapılacak ciddi borçlanma sonrası kimsenin hayal kırıklığı yaşamak istemeyeceğini belirten Acar, bu nedenle günümüzde referansları kuvvetli olmayan ve marka değeri bulunmayan inşaat firmalarının artık şanslarının neredeyse kalmadığını vurguladı. Evren Acar, piyasanın kurumsal algılanan büyük firmalara daha fazla şans tanıyacağının altını çizerken, küçük ölçekli projelerin de satın alma nedenleri ile örtüşecek doğru bir planlama ve kurgu ile pazarlama stratejilerini oluşturmalarını önerdi. Ankara’da bulunan Nefis Çankaya Evleri ve Koordinat Çayyolu projelerinin pazarlama ve satış işlemlerini gerçekleştirdiklerini ve büyük başarı yakaladıklarını belirten Acar, “Satış başarısı için günümüzde sadece iyi referanslarınızın olması da yetmiyor. Başarılı bir pazarlama yönetiminin sırrı aslında anlam yaratabilmekte saklı. Bu anlam ise, oluşturulmuş iyi bir strateji ve hikâyeyle gerçekleşiyor. Artan sıkı rekabet sonrası, hızlı satışlar günümüzde ancak doğru bir hikâye ve doğru bir planlama ile sürdürülebilir.”
Her proje hikâyesi kadar değerli
Kendileri için pazarlamadaki başarının temelinde iyi ve doğru oluşturulmuş bir planlama ve projeye uygun bir hikaye ile işe başlamak olduğunu dile getiren Acar, “Çok iyi yazılmış bir hikâye her zaman daha hızlı sattırır. Hikayenin oluşturulabilmesi için önce iyi bölge ve hedef kitle araştırması yapmak ve alıcıların projedeki yaşantılarında deneyimleyecekleri önemli hususları ön planda tutup alıcıların marka ve projeyle bağ kurabilmesini kolaylaştıran önemli etkenleri pazarlama stratejisinde kullanmak gereklidir. Böylece müşterinin zihninde kolayca yer edinebilirsiniz ve oluşturduğunuz hikâyeyle firmanıza ve projenize kişilik kazandırabilirsiniz” dedi.
Satışta doğru planlama başarıyı getiriyor
Evren Acar, hikayeyi besleyen olmazsa olmaz öğenin ise doğru planlama ve hedef kitleyi iyi tanıma olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: “Bizim ülkemizde planlama süreçleri genellikle sona bırakılmakta yeterli zaman ayrılmadan inşa süreci başlamaktadır. Biz çalıştığımız tüm projelerde, yeterli bir planlama sürecinde yer alıp, satışlar başlayana dek ilgi alanımıza giren tüm konularda firmalarımızın yanında yer alıyoruz. Bence planlama her zaman yapım sürecinden en az 6 ay önce başlamalı. Formül aslında çok net; doğru planlama yaparsak, satışta da başarıyı yakalarız. Devam etmekte olan YP İnşaat bünyesindeki Koordinat Çayyolu ve Nefis Çankaya Evleri projelerinde doğru planlama ve doğru hikaye yazma kriterlerini göz önünde bulundurarak çok ciddi satış grafiği yakaladık. Görüyoruz ki doğru tema ve doğru marka bir araya gelince, satıştaki başarı kaçınılmaz.”
Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-alicisi-guvene-hikayeye-bakiyor/