Kolon Kanseri

Birleşik Devletleri’nde kolon kanseri, kanser ölümlerinin ikinci sebebidir. Kolon kanserinin, belli bir ölçüde, yaşam tarzındaki alışkanlıklardan (düşük lif oranlı besin düzeni, sigara kullanımı, çok yağlı besinler tüketmek) kaynaklandığına inanılmaktadır.

Kalıtımın da bu hastalığa neden olduğu tahmin edilmektedir. Kolon kanserine sahip bireylerin yüzde 25’inin ailesinde bu hastalığa önceden yakalanmış bireyler bulunmaktadır.  iltihabı bağırsak hastalığı ve ülseratif kolit gibi hastalıkların kolon kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir.
Kolon kanserinin ilk evrelerinde belirtiler kendilerini göstermedikleri için, 50 yaşın üstündeyseniz, kolon kanseri taraması yaptırmanız gerekir,

barsak-kanseri-gelisimi


SEMPTOMLAR

Kansere neden olan ve olmayan poliplerin ikisi de belirtiler göstermez. Polipler kanserleştikten sonra dahi, bunlar yeterince büyüyene ve kalın bağırsağın tıkanmasına veya kanamaya sebep olana kadar, semptomlar nadirdir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Rektal (rektuma ait) kanamalarınız varsa, hekiminiz teşhis amaçlı bir ya da daha fazla test uygulayabilir. Esnek sigmoidoskopi genellikle, berrak kırmızı kan belirtisi kolondan geldiği zamanlarda, uygulanacak ilk yöntemdir.

Gizli kan için yapılan testler bu kanın varlığını doğruluyorsa, baryum lavmanı veya kolonoskopi uygulanabilir. Bu testlerin ikisi de kolon kanse¬rini ortaya çıkarabilir ve bununla birlikte kalın bağırsağın duvarında geliştikten sonra kolon kanserine sebebiyet verecek diğer kanama türlerini de açığa çıkartırlar. Örneğin, kanserli olan veya olmayan polipler, proktitler (göden yangısı), hemoroitler gibi.

Kolonoskopi genellikle tercih edilir, çünkü kanserin teşhisinde biraz daha etkilidir ve ayrıca muhtemel bir kanserli tümör ya da kanayan bir polip, kolonoskopi esnasında alınabilir. Hekiminiz normal görünmeyen küçük bir parça dokuyu kanser testi için alabilir.

Düzenli kolonoskopi uygulaması yüksek riskte kolon kanseri taşıyan bireyler için söz konusudur.Kolon kanseri aşamalar halindedir ve bu yüzden tedavi de bu aşamalara göre belirlenir. Bağırsağın bir bölümünün veya hepsinin alınması bu hastalığın her aşamasında uygulanır. Bu uygulamada karından bir kesit açılarak hastalıklı parça alınır (kolektomi).

Hekiminizin karnınızda birkaç kesit açması suretiyle bu cerrahi müdahele endoskopla da gerçekleştirilebilir. Bu yöntem tartışmalı olmakla birlikte, ulusal bir çalışmaya da konu olmuştur.

Ameliyattan sonra radyoterapi ve/veya kemoterapi uygulanabilir. Kolon kanserine sahip bir çok insanda kolektomiye ihtiyaç duyulmaz (sıradaki başlık). Cerrahi müdaheleyle anal sfiknterleri (büzücü kasları) ayırmak, birçok hastanın, bağırsaklarının kontrolünü kaybetmesine sebep olacaktır.