Dışkı Sertleşmesi

Fekal Gevşeklik (Dışkı çıkışını Kontrol Edememe)
Bu durum, bağırsaklardaki tahliye sisteminin katı dışkılan kontrol edememesinden kaynaklanır. Bu durum beklenmedik zamanlarda ve beklenmedik mekanlarda meydana gelebilir.

Fekal gevşeklik, gaz çıkarma sırasında, dışkılardan kaynaklanan lekelenmelere ve sızıntılara sebep olabilir. İshal sırasında da ortaya çıkabilir. Çocuk doğuran kadınların doku yırtılmaları veya cerrahi kesikler yüzünden fekal gevşeklik sorunuyla karşılaştıkları görülmektedir. Fekal gevşeklik bazen çok ciddi bir hal alarak sıvı dışkınızı bile kontrol edememenize sebep olabilir. Bu durum genellikle hareket etmeyen veya zayıf insanlarda ortaya çıkar.

Anal büzücü kaslarındaki veya rektumun büzücü kaslarındaki, sinir ve kas bozuklukları, omur ilik veya spinal sinirlerdeki hasarlar, hassas bağırsak sendromlar ve anüs içerikli ameliyatlar; fekal gevşekliğe sebep olan etmenlerdir.

SEMPTOMLAR
Nedenlere bağlı olarak, katı dışkıyı atma konusunda, isteklilik veya isteksizlik hissedebilirsiniz. Katı dışkıyı kontrol edebilme dereceniz bu konuda belirleyici olacaktır.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Fekal gevşeklik her zaman tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Bu konuyu, dijital bir ortamda rektal muayeneyi gerçekleştirecek kişi olan doktorunuza danışmaktan çekinmeyiniz. Bunların yanı sıra, hekiminiz, dokunma yoluyla da anüsünüzün reflekslerini kontrol edecektir. Anüs, olması gerektiği gibi cevap vermediğinde, gevşekliği kontrol eden sinirler hasar almış demektir. Olası bir tümör, iltihap ya da yaraya karşı sigmoidoskopi de uygulanabilir.

Psilyum gibi lif oranı yüksek süplemanlar almanız, dışkının katılaşmasına ve gevşeklik oranının düşmesine yardımcı olacaktır. Şeker oranını (laktoz (sütte), fruktoz (meyvelerde) ve sorbitol (çilek ve buna benzer meyvelerde) azaltmanızla birlikte, ishal oranım da azaltmış olursunuz. Kegel alıştımalarını her gün uygulamanız, anal büzücü kasların ve pelvik (leğen kemiğine ait) tabanlı kasların güçlenmesini sağlar.

Hekiminiz, loperamide gibi ishal önleyici ilaçlarla sizi reçetelendirebilir. Her gün çeşme suyuyla rektuma sıvı gönderilmesi (lavman uygulanması) bu durumu önleyebilir