Hacet ne demek? Hacet Nedir?

Hacet ne demek? Hacet nedir?

Arapça kökenli hacet kelimesi Türkçede gerekli olma, lüzumlu olma gibi anlamlara karşılık gelir. Bu kelimeye daha çok “ne hacet?” şeklinde rastlamak mümkündür. Bu soru; “ne gereği var? Ne lüzumu var?” gibi anlamlar taşımaktadır. Günümüz Türkçesinde çok da fazla kullanılmayan hacet kelimesi daha çok Anadolu da kendine kullanım alanı bulmaktadır.

  • Tanrıdan istenilen şey, talep, dilek hacet olarak adlandırılır.
  • Hacet; alet, edevat gibi anlamlara da karşılık gelmektedir.
  • Erkeğin cinsel organına hacet denir. Bu anlamıyla hacet kelimesine hacat olarak da rastlayabilirsiniz.
  • Hacet kelimesi idrar ve dışkı anlamlarına da karşılık gelir. Bu anlamıyla bu kelimeye “hacetini gidermek” şeklinde rastlayabilirsiniz.
  • Hacet namazı; Tanrıdan bir talepte bulunmak için kılınan namazdır.

 

Dışkı Sertleşmesi

Fekal Gevşeklik (Dışkı çıkışını Kontrol Edememe)
Bu durum, bağırsaklardaki tahliye sisteminin katı dışkılan kontrol edememesinden kaynaklanır. Bu durum beklenmedik zamanlarda ve beklenmedik mekanlarda meydana gelebilir.

Fekal gevşeklik, gaz çıkarma sırasında, dışkılardan kaynaklanan lekelenmelere ve sızıntılara sebep olabilir. İshal sırasında da ortaya çıkabilir. Çocuk doğuran kadınların doku yırtılmaları veya cerrahi kesikler yüzünden fekal gevşeklik sorunuyla karşılaştıkları görülmektedir. Fekal gevşeklik bazen çok ciddi bir hal alarak sıvı dışkınızı bile kontrol edememenize sebep olabilir. Bu durum genellikle hareket etmeyen veya zayıf insanlarda ortaya çıkar.

Anal büzücü kaslarındaki veya rektumun büzücü kaslarındaki, sinir ve kas bozuklukları, omur ilik veya spinal sinirlerdeki hasarlar, hassas bağırsak sendromlar ve anüs içerikli ameliyatlar; fekal gevşekliğe sebep olan etmenlerdir.

SEMPTOMLAR
Nedenlere bağlı olarak, katı dışkıyı atma konusunda, isteklilik veya isteksizlik hissedebilirsiniz. Katı dışkıyı kontrol edebilme dereceniz bu konuda belirleyici olacaktır.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Fekal gevşeklik her zaman tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Bu konuyu, dijital bir ortamda rektal muayeneyi gerçekleştirecek kişi olan doktorunuza danışmaktan çekinmeyiniz. Bunların yanı sıra, hekiminiz, dokunma yoluyla da anüsünüzün reflekslerini kontrol edecektir. Anüs, olması gerektiği gibi cevap vermediğinde, gevşekliği kontrol eden sinirler hasar almış demektir. Olası bir tümör, iltihap ya da yaraya karşı sigmoidoskopi de uygulanabilir.

Psilyum gibi lif oranı yüksek süplemanlar almanız, dışkının katılaşmasına ve gevşeklik oranının düşmesine yardımcı olacaktır. Şeker oranını (laktoz (sütte), fruktoz (meyvelerde) ve sorbitol (çilek ve buna benzer meyvelerde) azaltmanızla birlikte, ishal oranım da azaltmış olursunuz. Kegel alıştımalarını her gün uygulamanız, anal büzücü kasların ve pelvik (leğen kemiğine ait) tabanlı kasların güçlenmesini sağlar.

Hekiminiz, loperamide gibi ishal önleyici ilaçlarla sizi reçetelendirebilir. Her gün çeşme suyuyla rektuma sıvı gönderilmesi (lavman uygulanması) bu durumu önleyebilir

Kabızlık

Normal biçimli katı dışkınızda herhangi bir değişiklik olursa (haftalarca veya daha fazla sürmesi durumunda) doktorunuzla görüşünüz. Dışkınızdaki bu değişiklikler, bir problemin göstergesi olabilir. Doktorunuz size katı dışkılarınız ve sindirim yolunuzla ilgili diğer problemleriniz hakkında sorular soracaktır. Karnınızı ve rektumunuzu inceleyecek ve bunun ardından katı dışkınızda kan olup olmadığını kontrol edecektir.

Doktorunuzun belli bir keşif yapması için; kan testiyle birlikte baryum eneması (rektuma sıvı gönderilmesi), çeşitli karın röntgenleri ya da endoskopi talep edilebilir.

Genellikle kabızlık, yaşam biçiminin etkilerinden ziyade tıbbi koşullardan kaynaklanır. Beslenme düzenindeki lif eksikliği, çok az egzersiz yapmak ve yetersiz ölçüde sıvı alımı, kabızlığın öncelikli nedenleridir. Ama beslenme düzeninizdeki rutin değişikliklerin de buna neden olduğu görülmektedir. Müshilin çok fazla kullanılması kabızlığa sebep olan çelişkili bir durum da yaratabilir.

Bazı zamanlarda ise tıbbi tedavilerden kaynaklanan kabız lığa rastlanır. Kabızlık türlü ilaçların yan etkisi olarak görülebilir (sakin¬leştirici, kalsiyum kanalı blokerleri). Tıbbi durumların akında gerçekleşen (hassas bağırsak sendromu, tiroid bezlerinin pasifliği) kabızlığın tedavisi kolaydır.Kabızlık, bir diğer ciddi bir hastalık olan kolon kanserinden de kaynaklanıyor olabilir.

kabizlik
SEMPTOMLAR
Apandisite maruz kaldığınız zaman, ağrı genellikle göbeğinizin etrafında başlar. Ağrılar, saatler geçtikçe sabitlenerek artar ve karnınızın sağ alt tarafına doğru ilerler. Öksürdüğünüzde, aksırdığınızada veya diğer ani hareketleri¬nizde ağrı daha da kötüleşir. Mide bulantısı, kusma, iştahsızlık veya ishalle karşılaşabilirsiniz.

100F veya 101F derecesinde düşük ateşiniz olabilir. Belirtiler genellikle apendiksin konumuna göre değişir (insandan insana değişebilir. ). Kadın bir birey hamileliği sırasında apandisitle karşı karşıya kalınca ağrı, karnının sağ üst tarafında ya da sol alt tarafında odaklanır çünkü bebeğin ana karnındaki durumu apandisin normal pozisyonun dışında kalma¬sına sebep olur.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Karnınızda bir ağrı varsa, yaptığınız hareketlerin bu ağrıyı arttırması ya da azaltması, sorunu belirmeye çalışan doktorunuza, teşhiste yardımcı olacaktır. Ağrılarınız gittitkçe artıyor ve apandisit belirtileri gösteriyorsanız, ağrı kesici veya müshil almayın, doktorunuzu arayın.
Hekiminiz size belirtileriniz hakkında sorular soracak ve nazikçe karnınızın bazı bölümlerine baskı uygulayarak incelemelerde bulunacaktır. Apandisitte beyaz kan hücresi oranları (kan testiyle belirlenir) genellikle yüksek seviyede olur. Diğer kan testleri ise ani ve ağrılı karın ağrısının sebeplerini (safra kesesi hastalıklar, pankreatit) öğrenmek için uygulanır.

Çeşitli görüntüleme testleri de kullanılabilir. Bilgisayarlı tomografi kesin olarak apandisiti belirleyebilir. Ultrason, över kisti ve dış gebelik gibi diğer karın ağrılarını belirlemek için kullanılır. Hamile kadınlar ve 60 yaşın üstündeki bireyler olağan dışı belirtiler gösterebilir ve daha kapsamlı testlere ihtiyaç duyabilirler.

Apandisit ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Karnınızın sağ alt tarafında bir keşi açılır. Apandis yükseltilir, alt tarafından sıkıştırılır ve ardından çekumdan (kalın bağırsağın başlangıcı) kesilip atılır. Kalan kök ise çekuma dikişlenir. İyileşme süreci genellikle 3 ila 4 gün arasındadır.

Bir alternatif olarak, apandisit ameliyatı laparoskopik cerrahi kullanılarak da uygulanabilir. Karın bölgesinde bazı kilit kesiler oluşturulur. Bir görüş cihazı ve diğer cerrahi cihazlar apandisin alınmasına yardımcı olmak için karnın içine sokulur.

Her ne kadar kullanımı artıyor olsa da laraskopik cerrahi, apandisit ameliyatına ihtiyaç duyan çoğu kişi için henüz tam bir seçenek teşkil etmemektedir.

Dışkıda Kan Arama Testleri

Dışkı numunesi almak için, tuvalete çıktıktan sonra, dışkıdan bir spatula yardımıyla küçük bir miktar alıp bir kutuya bırakmanız veya bir kartın üzerine sürmeniz istenecektir. Başka bir yöntem olarak, doktorunuz bir rektal muayene esnasında dışkı numunesi alabilir.