Kolostomi Ve İlyostomi

Kalıcı veya geçici olarak uygulanan kolostomide, kolonun bir parçası alınır ve kalan kısım karnın yüzeyine dikişlenir. İlyostomide, genellikle bütün kolon ve rektum alınır ve ince bağırsağın alt ucu, karında açılan bir çıkışa tutturulur. Bu işlem kalıcıdır.

Cerrahi müdaheleden önce, antibiyotik kullanılarak vücuttaki bakteri seviyesi düşürülür. Genel anestezi kullanılarak uygulanan işlem sırasında, hekim karında bir kesik açarak bağırsağın hasar görmüş kısmını alır. Müdahaleden sonra birkaç gün damardan beslenirsiniz ve katı dışkıların geçişini kolaylaştıracak katı besin diyeti uygularsınız.

Müdahaleden sonra doktorunuz size, gaz üreten ve kokuya neden olan besinlerin kısıtlandığı bir diyet önerebilir. Bir hemşire sizi, göstermeniz gereken özen, stomanın hijyeni, torbanın temizlenmesi ve boşaltılması konusunda bilgilendirecektir. Birçok insan stomanın üstünde bir de ped takmaya ihtiyaç duyar.İlyostomi yaptıran hastalar genelde torbayı boşaltmak dışında çıkartamazlar. Bazı vakalarda, hekimler karın duvarının üstünde dışkıların toplanması için bir depo oluştururlar. Bu depo gün içinde periyodik olarak boşaltılabilir.

İlyostomi ve kolostomi gibi müdahelelere adapte olmak iyi bir şeydir. Ama fiziksel ve ruhsal adaptasyon açısından bazı önlemler almak, süreci daha da kolaylaştırabilir.