Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) tarafından düzenlenen ‘’Yeni İmar Yönetmeliği ve Kentsel Dönüşüm’’ toplantısında kentsel dönüşüm sürecini bekleyen gelişmeler ve yeni imar yönetmeliğinin gayrimenkul sektörüne neler getireceği konuşuldu.
Gayrimenkul hukuku uzmanı Av. Ali Güvenç Kiraz’ın (AGK Hukuk) ve Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkan, kentsel dönüşüm uzmanı Arif Murat Kökbudak’ın sunumları ile gerçekleştirilen toplantıya davetliler yoğun ilgi gösterdi.
Kentsel dönüşümde yeni dönemde neler yapılacak?
Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı ve kentsel dönüşüm uzmanı Arif Murat Kökbudak kentsel dönüşüm konusuyla ilgili ‘Şehircilik Şurası’nda’ çok önemli çalışmalar yapıldığını söyleyerek; “Yapılan toplantılarda kentsel dönüşümle alakalı 400 mesele tespit edildi, bunların çözüm yolları konuşuldu. Ayrıca, halkın doğru bilgilendirilmesi için bakanlık tarafından ‘Kentsel Dönüşüm Ofisleri’, ‘Kentsel Dönüşüm TV’ ve ‘Kentsel Dönüşüm Dergisi’ kurulacak. Halk süreçlerle ilgili daha fazla bilgilendirilecek’ dedi. Kasım ayı içinde Şehircilik Şurası sonuç toplantısı yapılacak ve kentsel dönüşüm ile ilgili çok büyük hedefler açıklanacak’ diyerek sözlerini tamamladı.
”Kentsel dönüşümle ilgili öncelik alanları belirlenmeli”
GİSP Başkanı ve Şehir Plancısı Hakan Gümüş; ‘‘Kentsel dönüşümle ilgili öncelik alanları belirlenmeli ve bir master plan dahilinde nitelikli mekanlar üretilmeli dedikten sonra hak sahiplerinin ve yatırımcıların mağdur olmaması için sürecin mutlaka denetlenmesi gerekiyor’’ dedi. Kentsel dönüşümün aynı zamanda müthiş bir sosyal hareketlilik yaratacağını da söyleyen Gümüş, sosyal boyutun da bütün yönleriyle ele alınması gerektiğini belirtti.
Yeni imar yönetmeliği gayrimenkul sektörüne neler getirecek?
GİSP Gayrimenkul İçin Strateji Platformu, ’Yeni İmar Yönetmeliği ve Kentsel Dönüşüm’ konulu toplantıda 1 Ekim 2017’de yürürlüğe giren yeni ‘’Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’’ tüm yönleri ile masaya yatırıldı. Yeni imar yönetmeliğinin gayrimenkul sektörüne getireceği yenilikler her yönü ile konuşuldu. Av. Ali Güvenç Kiraz ‘‘Yeni yönetmelik ile kentsel dönüşüm konusunda yetki karmaşasına son veriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm süreci yönetecek, büyükşehir belediyeleri bünyesinde kurulan komisyonlar ile silüet onayı zorunluluğu getiriliyor, yapılarda arsa taban oturumunun yüzde 40’dan yüzde 60’a çıkarılması ile dikey mimari yerine yatay mimariye geçiş konusunda adımlar atılıyor. Yönetmelikte yapılan tanımlamalar ile stüdyo daire diye tabir edilen 1+0 daireler tarihe karışıyor’’ dedi.
Kaynak: http://blog.zingat.com/kentsel-donusumde-yeni-donem-basliyor/