İnfeksiyöz ajan

Pseudomonas ve serratia genelde patojen olmayan yüzeylere kontamine ajanlardır. Fakat immun sistemi süprese olmuş kişilerde fırsatçı ve hatta ölüme yol açan invaziv ajanlar haline geçebilirler. Bazı mantarlar, (histoplasma, coccidiodes, candida) nocardia ve actinomyceslerle birlikte abse ve sinüsler yaparlar ve hatta bazı hayvan parazitleri (Amebas ve Echinococcus) özellikle karaciğerde abse oluşumuna yol açarlar. Bir zamanlar eksizyon uygulanan tüberküloz gibi doku yıkımı yapan granulomalarda şimdi çoğunlukla antibiyotik tedavisi ön plandadır.

Bununla beraber gastrointestinal sistemin brusellozu gibi tüberkülozu da zaman zaman cerrahi bir girişimi gerektirebilir. Kedi tırmığı hastalığı (Cat – Scratch Fever), psitakoz (Psittacosis) veTularemi(Tularemia) gibi diğer bazı nadir hastalıklarda süpürütif lenf adenite yol açabalir ve bu gibi hallerde eksizyon veya drenaj uygulanır.

Yayma veya kültür ile patojen ajanın belirlenmesi tedavide en önemli adımdır. Cerrah laboratuvara gönderdiği materyel ile birlikte mikrobiyolojiste mutlaka infeksiyonun klinik özellikleri hakkında gerekli bilgileri vermeli ve uygun yayma ve kültürlerin yapılmasını sağlamalıdır. Aksi takdirde ciddi değerlendirme hataları olabilir.