meyvalarıdır. Bu tür 15-30 m yükseklikte, dioik bir ağaçtır. Afrikada yabani olarak bulunur. Pek eski dönemlerden beri Kuzey Afrika (Mısır, Cezayir, Tunus) ve Güneybatı Asyada kültürü yapılmaktadır. Anadolunun Akdeniz sahillerinde süs bitkisi olarak park ve bahçelerde yetiştirilir. Bunlar meyva vermektedir.
Hurma meyvası şekerler (sakkaroz glikoz toplam olarak % 60-70) ve az miktarda da protein, yağ ve vitaminler (A, B ve C) taşımaktadır. ;
Şeker bakımından zengin bir gıdadır. Göğüs yumuşatıcı, cinsel kudreti arttırıcı ve kuvvet verici özelliklere sahiptir. Kuzey Afrikada meyvaların fermantasyonu ile özel bir içki (hurma şarabı) hazırlanır.
Göğüs yumuşatıcı olarak, meyvalardan hazırlanan dekoksiyon (% 10) kullanılmaktadır.
P. canariensis hort. ex Chabaud: Anadolunun Batı ve Güney bölgelerindeki park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir, Meyvaları yenilmez.
P. theophrasti W. Greuter: Girit adası ve Datça sahillerinde yabani olarak yetişir. Meyvaları olgunlukta sarı renkli ve zeytin tanesi büyüklüğünde olup yenilmez.
Bu tür Datça yarımadasının güneyinde Kuruca-bük ile Lindos arasındaki “Hurmalık” mevkiinde bol olarak yetişmektedir. Bölgede “Deli hurma” ismiyle tanınır. Bu tür Marmaris Datça yoluna uzak, deniz kenarındaki vadilerde yetiştiği için, topluluklara ancak deniz yoluyîa kolaylıkla ulaşılabilir,