Düşmelerin çoğu evde meydana gelir. En tehlikeli bölgeler banyolar ve merdivenlerdir. Düşmeleri önlemek için küvetin içine kaydırmaz bantlar yerleştirin. Tuvaletin kenarlarına, küvetin içine ve duşa yerleştireceğiniz tırabzanlar, hastanın dengesini sağlamasına yardım edecektir. Banyo yağları kullanmaktan kaçının,çünkü bu yağlar duş ve küvetin zeminini kayganlaştırabilirler.
Merdivenlerin en az bir tarafında tırabzan olmalıdır. Eğer bakımım üstlendiğiniz kişi merdivenlerden aşağıya inerken dengesini sağlayamayacak durumdaysa, bu takdirde merdivenlerin her iki yanında da tırabzan bulundurmak gerekir. Bazı uzmanlar da basamakların daha iyi görülebilmesi için, her basamağın kenarla rının açık bir renge boyanmasını tavsiye etmektedir.
Daha sağlam basmayı sağlamak için basamakların kenanna sımsıkı tutturulmuş lastik şerit yerleştirin. Son olarak, serili halıların, halı kenarlarının gevşek bırakılmadığından ya da yerlerde toplanmamış elektrik kabloları bulunmadığından emin olun.
Bütün bu çabalarınıza rağmen bakımını üstlendiğiniz kişi halen sık sık düşüyorsa bu durumda doktor, hastanın kalp ya da nörolojik problemler gibi düşmelere yol açacak sağlık bozukluğu olup olmadığını kontrol etmelidir. Ayrıca doktor sizi, evinize gelip size güvenliği artırıcı diğer önlemler için tavsiyede bulunacak ve bir egzersiz programının ya da yardımcı bir aletin işe yarayıp yaramayacağına karar verebilecek bir fizyoterapiste yönlendirebilir. Hastanız düşmeye devam ederse, bu durumda evinize kişisel acil çağn sistemi kurdurmayı düşünebilirsiniz.
Yardımcı Aletler
Yardımcı aletler, bastonlar ve yürüteç gibi, yemek yerken, yürürken, uzanırken ya da banyoyu kullanırken yardıma ihtiyaç duyan bir insanın yaşamım kolaylaştıran aletlerdir.
Bastonlar ve yürüteçler
Bastonlar ve yürüteçler hareketliliği teşvik eder ve dengeyi sağlarlar. Doktor ya da daha yaygın olarak fizyoterapist, aleti ayarlayıp kullanacak kişiye aletin özel kullanma talimatlarını verir.
Hastane yatakları Hastane yatakları (satın alınabilir ya da kiralanabilir) pek çok pozisyon olanağı sunmaktadır. Böylece yatalak bir hastanın rahatça oturması sağlanabilmektedir.
Ayrıca, hastane yatakları tedavi edici de olabilir. Akciğer salgılan öksürerek çok kolayca çıkarabildiğinden, sıvının akciğerlerde birikme olasılığını azaltır. Piyasada bu yatakların elle çalıştırılan, yan-elektrikli ve tam elektrikli modelleri mevcuttur. Hastanın ihtiyacına en uygun olan modeli » seçmek için hastanın doktoru ya da fizyoterapisti ile konuşun. Yatakta otunnakta zorluk çeken hastalar için baştan yukarıya yerleştirilecek bir trapez çubuğu tavsiye edilebilir. Böylece, hem hasta bu çubuğa tutunup kendini çekerek oturabilecek, hem de hastaya bir egzersiz yapma aracı sunulmuş olacaktır.
Banyo yardımcıları Evlerin banyo-lan genellikle tekerlekli bir sandalyeyi ya da bir yürüteci barındıracak kadar geniş değildir. Bu tür banyolarda kullanılmak üzere, tutunma çubuklan, tuvalete tam uyan yüksekliği ayarlanabilir tırabzanlar ve yükseltilmiş klozet oturağı dengeyi artırmaya yardımcı olurlar. Tuvalet kağıdı askılığı ya da havlu asma çubuklan, tutunma çubuklan yerine kullanılmamalıdır, çünkü bu çubuklar ortalama bir insanın ağırlığını taşıyamazlar.
Özel ihtiyaç aletleri Özel ihtiyaç-lan olan insanlar için yıkanabilir yatak örtülerinden, uzun saplı uzanma aletlerine kadar yardımcı aletler de mevcuttur. Uzun saplı ayakkabı çekecekleri, felçli ya da artriti olan insanların çoraplarını yukarı çekmelerine yardım eden aletler ve bir çatal ya da kaşığı tutmakta güçlük çeken insanlar için yemek yeme aletleri vardır. Bu yararlı aletler, tıbbi malzeme satan mağazalardan, hastanelerin rehabilitasyon bölümlerinden ve kamuya sunulan özel kataloglardan temin edilebilir.
Hastanın doktoru, hastayı, insanların günlük etkinliklerinde bağımsız olmalarına yardımcı olmakta uzmanlaşmış meslek hastalıkları uzmanlarına yönlendirebilir ve bu uzman da hastaların başkasına muhtaç olmadan, bağımsız iş görebilmelerini kolaylaştıran özel aletler tavsiye edebilir.