Hasta Bakıcının Düşmeleri Önlemek İçin Yapması Gerekenler

Düşmelerin çoğu evde meydana gelir. En tehlikeli bölgeler banyolar ve merdivenlerdir. Düşmeleri önlemek için küvetin içine kaydırmaz bantlar yerleştirin. Tuvaletin kenarlarına, küvetin içine ve duşa yerleştireceğiniz tırab­zanlar, hastanın dengesini sağla­masına yardım edecektir. Banyo yağları kullanmaktan kaçının,çünkü bu yağlar duş ve küvetin zeminini kayganlaştırabilirler.

img3

Merdivenlerin en az bir tarafında tırabzan olmalıdır. Eğer bakımım üstlendiğiniz kişi merdi­venlerden aşağıya inerken denge­sini sağlayamayacak durumdaysa, bu takdirde merdivenlerin her iki yanında da tırabzan bulun­durmak gerekir. Bazı uzmanlar da basamakların daha iyi görülebil­mesi için, her basamağın kenarla rının açık bir renge boyanmasını tavsiye etmektedir.

Daha sağlam basmayı sağlamak için basamak­ların kenanna sımsıkı tutturulmuş lastik şerit yerleştirin. Son olarak, serili halıların, halı kenarlarının gevşek bırakılmadığından ya da yerlerde toplanmamış elektrik kabloları bulunmadığından emin olun.
Bütün bu çabalarınıza rağmen bakımını üstlendiğiniz kişi halen sık sık düşüyorsa bu durumda doktor, hastanın kalp ya da nörolojik problemler gibi düşme­lere yol açacak sağlık bozukluğu olup olmadığını kontrol etmelidir. Ayrıca doktor sizi, evinize gelip size güvenliği artırıcı diğer önlemler için tavsiyede bulunacak ve bir egzersiz programının ya da yardımcı bir aletin işe yarayıp yaramayacağına karar verebi­lecek bir fizyoterapiste yönlendi­rebilir. Hastanız düşmeye devam ederse, bu durumda evinize kişisel acil çağn sistemi kurdurmayı düşünebilirsiniz.

Yardımcı Aletler
Yardımcı aletler, bastonlar ve yürüteç gibi, yemek yerken, yürürken, uzanırken ya da banyoyu kullanırken yardıma ihtiyaç duyan bir insanın yaşamım kolaylaştıran aletlerdir.

Bastonlar ve yürüteçler
Bastonlar ve yürüteçler hareket­liliği teşvik eder ve dengeyi sağlarlar. Doktor ya da daha yaygın olarak fizyoterapist, aleti ayarlayıp kullanacak kişiye aletin özel kullanma talimatlarını verir.

Hastane yatakları Hastane yatak­ları (satın alınabilir ya da kirala­nabilir) pek çok pozisyon olanağı sunmaktadır. Böylece yatalak bir hastanın rahatça oturması sağlana­bilmektedir.

Ayrıca, hastane yatakları tedavi edici de olabilir. Akciğer salgılan öksürerek çok kolayca çıkarabildiğinden, sıvının akciğer­lerde birikme olasılığını azaltır. Piyasada bu yatakların elle çalıştı­rılan, yan-elektrikli ve tam elekt­rikli modelleri mevcuttur. Hastanın ihtiyacına en uygun olan modeli » seçmek için hastanın doktoru ya da fizyoterapisti ile konuşun. Yatakta otunnakta zorluk çeken hastalar için baştan yukarıya yerleştirilecek bir trapez çubuğu tavsiye edilebilir. Böylece, hem hasta bu çubuğa tutunup kendini çekerek oturabi­lecek, hem de hastaya bir egzersiz yapma aracı sunulmuş olacaktır.

Banyo yardımcıları Evlerin banyo-lan genellikle tekerlekli bir sandal­yeyi ya da bir yürüteci barındıracak kadar geniş değildir. Bu tür banyo­larda kullanılmak üzere, tutunma çubuklan, tuvalete tam uyan yüksekliği ayarlanabilir tırabzanlar ve yükseltilmiş klozet oturağı dengeyi artırmaya yardımcı olurlar. Tuvalet kağıdı askılığı ya da havlu asma çubuklan, tutunma çubuklan yerine kullanılmamalıdır, çünkü bu çubuklar ortalama bir insanın ağırlığını taşıyamazlar.

Özel ihtiyaç aletleri Özel ihtiyaç-lan olan insanlar için yıkana­bilir yatak örtülerinden, uzun saplı uzanma aletlerine kadar yardımcı aletler de mevcuttur. Uzun saplı ayakkabı çekecekleri, felçli ya da artriti olan insanların çoraplarını yukarı çekmelerine yardım eden aletler ve bir çatal ya da kaşığı tutmakta güçlük çeken insanlar için yemek yeme aletleri vardır. Bu yararlı aletler, tıbbi malzeme satan mağazalardan, hastanelerin rehabilitasyon bölümlerinden ve kamuya sunulan özel kataloglardan temin edilebilir.

Hastanın doktoru, hastayı, insanların günlük etkinlikle­rinde bağımsız olmalarına yardımcı olmakta uzmanlaşmış meslek hastalıkları uzmanlarına yönlendirebilir ve bu uzman da hastaların başka­sına muhtaç olmadan, bağımsız iş görebilmelerini kolaylaştıran özel aletler tavsiye edebilir.

Hasta Bakıcı İçin Güvenlik

Bir fizyoterapist ya da evinize gelen bir hemşire, evinizi tehlikelere karşı inceleyip potansiyel tehlikeleri size göste­rebilir. Yaşadığınız yerin güven­liği gözden geçirilirken, bakımım üstlendiğiniz kişinin özel ihtiyaç­larına da hitap edilebilir.

cekmecekilidi

Unutmayın, yaşlı yetişkinler, vücutları güçsüz olduğu için düşmelere karşı çok savunmasız durumdadır. Osteoporoz (kemik erimesi) yaşla birlikte kemikleri çok kırılgan hale getirir ve bu yüzden de düşme sonucunda kemikler kırıl­maya çok eğilimli olur. Ayrıca kırılan kemiğin iyileşmesi çok uzun zaman alır. Yaşadığınız yeri gözden geçirirken bakmakla yükümlü olduğunuz kişinin görme, duyma duyularını ve dengesini dikkate alın ve aşağıda belirtilenlere özen gösterin:

■  Etrafta gezinmeyi zorlaştıracak mobilyaları ortadan kaldırın ya da yerlerini yeniden düzenleyin ve zeminin kaygan olmadığından emin olun.
■  Halıların altında kaymalara karşı kauçuk bir koruyucu yoksa, yere halı sermekten kaçının.
■  Yürürken ayağın takılıp yere düşülmemesi için, halı üzerinde herhangi bir aşınmış bölge olup olmadığını kontrol edin.
■  Elektrik kablolarını duvarlara yönlendirip orada muhafaza edin.
Ayak altında olmamaları gerek­mektedir.
■  Evin iyi aydınlatılmış olduğundan ve gece lambalarıyla donatılmış olduğundan emin olun.
■  İlaçlan orijinal etiketli kutuları içinde yatak odasından uzakta bir yerde saklayın. Geceleyin yanlış­lıkla alınmasını önlemek için yatak sehpası üzerinde bırakmayın.
■  Elektrik düğmelerinin kolaylıkla bulunabilir bir yerde olduğundan emin olun.
■  Her telefonun yanma büyük harflerle yazılmış acil yardım telefon numaralarını asmak.
■  Termosifon ya da şofbenin sıcaklığını en fazla 50 QC’ye ayarlayın. Yaşlıların, derileri ince ve tepkileri yavaş olduğu için kendile­rini yakma riskleri daha fazladır.
■  Bakımını üstlendiğiniz kişi dolaşabiliyorsa, sizin adınızı – soyadınızı, adresinizi, telefon numaranızı ve hastanın sağlık durumunun bir listesini içeren sağlık kimlik kartı yapıp cüzda­nına koyun. Acil bir durum olursa ve siz uzaktaysanız, böyle bir durumda sağlık görevlileri, tedaviye başlamak ve sizi bulmak için yeterli bilgiye sahip olacaktır.