GÖZ ve İNTRAORBİTAL TÜMÖRLER

Lezyonun büyüklüğüne bağlı olarak retinoblastomanın kontrol oranı %80’e kadar yükselebilir. İyi sınırlanmış megavoltaj radyasyon ışınları ve lensin korunması önemlidir. Optik sinir de bunlara dahil edilmelidir. Retinaya uygulanacak doz 5-6 hafta içinde 4500-5000 rad.’dır. Radyasyonun yetersiz kaldığı durumlarda enükleasyon yapılır.

Mümkün olduğu kadar korneanın korunmasından sonra rabdomyosarkomalar bütün orbitaya verilen irradiasyon ile tedavi edilir. 6-7 hafta içinde yaklaşık 5000-6000 rad. doz verilir. %80 vakada lokal kontrol sağlanmış olur.

Yüzeysel konjonktival lezyonlar 90Sr uygulaması ile tedavi edilir. Gözyaşı bezi karsinomalarında cerrahi sonrası yetersiz kalınır veya cerrahi sınırlarda tümör varsa postoperatif irradiasyon uygulanır Eğer lezyon inoperabl ise yine radyoterapi verilir. Bunun için tüm orbitaya en az 6000 rad. verilmesi gerekir.

Radyasyonun muhtemel komplikasyonları katarakt, göz kuruması, korneal ülserasyon ve retinal harabiyettir. Tümörün yapısı ve lokalizasyonuna göre dikkatli ışınlama ve koruma ile bunlar önlenebilir, fakat bazan kataraktın cerrahi olarak eksizyonu veya enükleasyon kaçınılmaz olur.